Nyheter

Ska omvändelseterapi förbjudas? Så svarar kyrkorna

Ska det vara olagligt att försöka få någon att ändra sin homosexuella läggning? Så skriver Svenska kyrkan i sitt remissvar om omvändelseterapi

Den statliga utredningen har landat rätt. Det behövs inte någon ny lag som förbjuder omvändelseterapi menar både Sveriges kristna råd (SKR) och Svenska kyrkan i sina remissvar. Men deras svar innehåller en viss självrannsakan för hur kyrkor betett sig mot hbtq-personer.

Ska det vara olagligt att försöka få någon att ändra sin homosexuella läggning? Frågan har debatterats friskt av politiker där vissa bröstat upp sig med sina krav på förbud, inte minst inför riksdagsvalet förra året. Bland annat pekades religiösa sammanhang ut som en bov i dramat, med påståenden om att det fanns aktörer som via förbön ansåg sig kunna bota homosexuella.

Den omdebatterade frågan plockades slutligen in i en pågående statlig utredning och resultatet presenterades i somras.

Utredaren Maria Hölcke kom då fram till att någon ny lagstiftning mot omvändelseförsök inte behövs, utan eventuella brott som begås mot hbtq-personer går att fånga upp med redan existerande lagstiftning.

Kyrkornas svar: Vi behöver ta ansvar

Remissvaren har nu strömmat in och såväl Sveriges kristna råd (SKR) som Svenska kyrkan ger tummen upp till utredningens slutsats där de menar att det gjorts en väl avvägd bedömning.

“Utredningen konstaterar att nuvarande reglering och befintlig lag redan “ger goda möjligheter” mot de mest allvarliga och skadliga formerna av de så kallade omvändelseförsöken”, skriver Sveriges kristna råd (SKR) i sitt remissvar som skrivits under av generalsekreterare Sofia Camnerin.

I sitt svar skriver SKR att de är emot omvändelseförsök av homosexuella men att problemet ska hanteras på annat sätt än lagstiftning. SKR avrundar därför sitt remissvar med att vända sig inåt, mot kyrkornas egna verksamheter och hur man på olika sätt behandlat hbtq-personer illa.

“Som kyrkor behöver vi fortsätta vår självrannsakan och ta ansvar för att förhindra sådant lidande”, skriver SKR.

Sofia Camnerin, generalsekretare för Sveriges kristna råd. Vid bokrelease för hennes bok "Stå ut med de andra".

Svenska kyrkan: Tar skarpt avstånd

Även Svenska kyrkan är i sitt remissvar nöjd med utredningens slutsats, inte minst att man valt att använda begreppet omvändelseförsök istället för omvändelseterapi, då terapi i sammanhanget blir ett något förvirrande ord.

“Svenska kyrkan tar skarpt avstånd från all verksamhet som leder till att förmå någon att förändra, permanent dölja eller avstå från att leva i enlighet med sin sexuella läggning”, står det i remissvaret som är underskrivet av Wanja Lundby-Wedin, 1:a vice ordförande i kyrkostyrelsen.

I sitt svar skriver Svenska kyrkan också att de tar avstånd från all verksamheter som bygger på föreställningar som att hbtq-personer anses ha någon sjukdom som kan botas eller att det rör sig om “synder som behöver förlåtas”.

Jesper Eneroth, Wanja Lundby Wedin och Lars Linder. Kyrkopolitiker från Socialdemokraterna.

Vill lagstifta

Alla remissinstanser delar dock inte kyrkornas inställning. Vårdförbundet tycker exempelvis att det vore bra att kriminalisera omvändelseförsök av hbtq-personer, något som också delas av organisationen Varken hora eller kuvad, som också skickat in en remiss.

I utredningen har också frågor om oskuldskontroller och äktenskapstvång hanterats. Där är utredarens förslag att gå fram med ny lagstiftning, bland annat för att motarbeta hedersrelaterade brott och barnäktenskap. Även i det här fallet menar Sveriges kristna råd och Svenska kyrkan att utredningen har landat rätt.

---

Fakta: Statliga utredningar

  • För att ta fram ny lagstiftning brukar man vanligtvis tillsätta en utredning som ska djupdyka i sakfrågorna.
  • Utredningen som den här artikeln bygger på går under namnet; “Förstärkt skydd för den personliga integriteten – behovet av åtgärder mot oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsingrepp samt omvändelseförsök”.
  • Utredningen presenterades i somras och remisstiden går ut den 20 november.
  • Efter det är det upp till regeringen om man vill gå vidare och lägga en proposition och sedan klubba igenom en ny lagstiftning i riksdagen.

---

Fler artiklar för dig