Nyheter

Klart: Filadelfia välkomnar barndöpta som medlemmar

Historiskt beslut i Sveriges största pingstförsamling

Filadelfiakyrkan i Stockholm, Sveriges största pingstförsamling, antog på onsdagskvällen nya stadgar som innebär att det går att bli medlem på ”ekumenisk grund”. Därmed försvinner också kravet på troendedop för medlemskap.

Vid omröstningen, som ägde rum i Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan, i Mälarökyrkan samt i Bergakyrkan, ställde sig 207 personer bakom församlingsledningens förslag till stadgeändringar – 83 personer röstade nej. Sammantaget innebär det att 290 personer deltog i omröstningen och att 71 procent av dessa röstade för att anta de nya stadgarna.

I och med onsdagens omröstning är det nu inskrivet i församlingens stadgar att medlemskap kan beviljas ”på ekumenisk grund”. Detta gäller för den som ”har en personlig tro på Jesus Kristus, som blivit upptagen som medlem i en kyrka i en annan tradition och där levt med en tydlig bekännelse av denna tro, samt vill ansluta sig till församlingens tillämpning av Bibeln”.

– Nu är de som vill välkomna att ansöka om medlemskap på den grunden, säger Clas Newman, biträdande föreståndare i Filadelfiakyrkan, till Dagen.

Han tillägger att han inte vet när det kan bli aktuellt med ett sådant medlemsintag.

När det gäller onsdagens administrationsmöte beskriver han det som en samling med god stämning där det fanns gott om tid för alla som ville uttrycka sin åsikt.

Fler medlemmar röstade

För att ändra stadgarna i församlingen krävs kvalificerad majoritet (2/3) i två på varandra följande möten med minst en månads mellanrum.

Vid det första administrationsmötet, den 4 oktober, deltog 213 medlemmar i omröstningen och när rösterna var räknade visade det sig att församlingsledningens förslag hade fått kvalificerad majoritet, något som alltså krävdes för att förslaget skulle gå vidare till en andra omröstning. Det var dock bara med två rösters övervikt och inför det andra administrationsmötet fanns det därför en viss osäkerhet kring hur medlemmarna skulle rösta.

När onsdagens administrationsmöte genomfördes hade drygt 80 fler medlemmar tagit sig till församlingens kyrkor för att delta i omröstningen.

Både ja- och nej-sidan fick också fler röster än i oktober. Men i slutändan röstade alltså 71 procent av medlemmarna för att anta de nya stadgarna som omedelbart trädde i kraft.

Process under året

Det var i början av året som församlingsledningen i Filadelfiakyrkan presenterade ett förslag om förändrade stadgar.

Enligt de dåvarande stadgarna, som antogs 2012, kan den som ”har en personlig tro på Jesus Kristus och blivit döpt med de troendes dop, samt vill ansluta sig till församlingens tillämpning av Bibeln” upptas som medlem. Denna formulering finns även kvar i de nya stadgarna.

Men församlingsledningen föreslog samtidigt det tillägg om medlemskap på ekumenisk grund som nu alltså har godkänts.

Enligt Clas Newman är förslaget en balansgång där församlingsledningen hela tiden har betonat att församlingens dopsyn ligger fast, samtidigt som förslaget öppnar för att även icke troendedöpta personer kan bli medlemmar.

Vissa menar att det är en bra lösning. Andra har kritiserat förslaget, bland annat för att det inte bara öppnar för barndöpta medlemmar utan även för medlemmar som inte är döpta alls.

Vill inte att någon ska lämna

Clas Newman, rektor, Kaggeholms folkhögskola.

På en fråga efter onsdagens omröstning om beslutet kan få kritiska medlemmar att lämna församlingen och vad det i sådana fall skulle innebära svarar Clas Newman att det är en utveckling som han inte vill se.

– Det hoppas jag verkligen inte. De som hellre skulle sett en annan förändring, eller ingen ändring alls, har visat ett stort engagemang i frågan och även bidragit till en konstruktiv demokratisk process. De är värdefulla medlemmar, syskon, i församlingen och jag vill absolut att de ska finnas kvar hos oss.

---

Fakta: Filadelfiakyrkan, Stockholm

  • Församlingen består av fyra kyrkor: Bergakyrkan, Filadelfiakyrkan, Mälarökyrkan och Tyresö pingstkyrka. (Under 2022–2024 bygger Tyresö pingstkyrka ny kyrka.)
  • Församlingen har sammanlagt närmare 4 000 medlemmar.
  • För att besluta om förändrade stadgar krävs kvalificerad majoritet (2/3) i två på varandra följande möten med minst en månads mellanrum.

---

Fler artiklar för dig