Nyheter

Skola hängde upp skelett i taket - var äkta människoben

Hade hängts upp i taket som teaterrekvisita • Förälder fattade misstankar: Det får en att undra vem skelettet tillhörde.

I veckan plockade Danderyds gymnasium ner ett skelett som hängde i taket i skolans teaterlokal. Mycket tyder på att det kommer från en riktig människa.

Händelsen rullades upp när en förälder som vill vara anonym började nysta i saken. Han hade uppmärksammat ett skelett som användes som teaterrekvisita på gymnasieskolan men som såg alldeles verklighetstroget ut. För tidningen Mitt i berättar föräldern att han fastnat för skelettets detaljrikedom som såg för biologiskt ut för att vara ett gjutet låtsasskelett i plast som annars brukar förekomma på skolor.

Föräldern tog bilder som han publicerade på nätforumet Reddit – r/forensics, en sajt för kriminaltekniskt intresserade personer. Många där konstaterade att hans misstankar nog stämde.

– Det får en att undra vem skelettet tillhörde, och hur länge det har hängt där. Det känns inte så bra att ungdomar lekt med det, lite makabert att det har använts som rekvisita, säger föräldern till Mitt i.

”Spökutsmyckning”

Skolans rektor Fredrik Norlander gör också bedömningen att skelettet kan vara äkta, även om skolan inte fått någon slutlig bekräftelse än. Egentligen är det ett undervisningsskelett som inte ska vara på teatern.

– Att det hängt fyra meter upp som spökutsmyckning känns inte alls bra. Hade det varit kvar i biologiundervisningen hade det känts lite bättre, säger Fredrik Norlander till tidningen och berättar även att skolan nu inhämtar råd från Karolinska institutet om hur man ska hantera saken rent etiskt.

– Möjligen skulle Svenska kyrkan kunna ta hand om det, funderar rektorn.

Maria Josephson, medicinhistoriker på Karolinska institutet, säger till Mitt i att det är mer regel än undantag att en skola har ett skelett, men att det ofta är oklart var de kommer ifrån.

Enligt polisens presstalesperson Robert Sennerdal skulle ärendet kunna klassas som gravfridsbrott om det visar sig vara en mänsklig kvarleva.

– Men om det är ett gammalt skelett så är det troligen preskriberat, säger han till Mitt i.

Fler artiklar för dig