Nyheter

Dadgostar använde Gazas kristna minoritet i debatt med Busch

”Kyrkorna bombas och den kristna minoriteten håller på att förintas på Gazaremsan”

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar pekade på den lilla kristna minoriteten i Gaza då hon undrade varför KD-ledaren Ebba Busch inte krävde ett eldupphör i Israels krigföring. Debatten dem emellan slutade med krav på att rensa upp i de egna leden, mot antisemitism respektive rasism.

Den EU-politiska debatten i riksdagen bjöd på några riktigt rafflande repliker, där en gråtfärdig Magdalena Andersson (S) drog till sig störst medial uppmärksamhet då hon ännu en gång gick i god för sin partikamrat Jamal el-Haj som under en längre tid kritiserats för Hamaskopplingar.

Men Ebba Buschs (KD) replikskifte med Nooshi Dadgostar (V) bet sig också fast.

Terror och antisemitism

Det var Ebba Busch som kastade handsken då hon tog upp Hamas terrorattack inne i Israel den 7 oktober. Till en början gav hon Nooshi Dadgostar en eloge för att så tydligt ha tagit avstånd mot terrorhandlingen, men KD-ledaren vände snart på steken och undrade över varför det är så många inom Vänsterpartiet som har svårt att ta avstånd från terror och antisemitism.

– Vilken politisk självrannsakan är Vänsterpartiet beredd att göra?, undrade Ebba Busch.

Nooshi Dadgostars strategi var att gå på motoffensiven, där det visade sig att hon hade sparat ett välavvägt ess i rockärmen att spela ut mot KD-ledaren.

– Det vi ser i Gaza just nu är att den kristna minoriteten håller på att rensas ut totalt, sa Nooshi Dadgostar.

– Kristna Gazabor har försökt söka skydd i kyrkor. Det tycker det kristdemokratiska partiet i Sverige att det inte finns några problem med.

Skydda kristna i Gaza

Troligtvis hade hon S:t Porphyrius ortodoxa kyrka i åtanke. 16 personer dog i samband med att en israelisk missil slog ned i en byggnad, precis bredvid själva kyrkolokalen, någon vecka efter krigsutbrottet.

Nu, menade Nooshi Dadgostar, borde Kristdemokraterna ansluta sig till dem som kräver ett eldupphör för att på så sätt skydda Gazas kristna minoritet. V-ledaren argumenterade också för att ett krigsbrott inte kan motivera ett annat, det vill säga att bara för att Hamas urskillningslöst mördat israeler ger det inte Israel ett frikort att bete sig hur som helst i Gaza.

– Kyrkorna bombas och den kristna minoriteten håller på att förintas på Gazaremsan, sammanfattade Nooshi Dadgostar sitt inlägg.

Samma tårar

Ebba Busch valde att inte specifikt gå in på de kristna palestiniernas situation, utan menade att hennes tårar är desamma oavsett om det är israeliska eller palestinska mödrar som tvingas att begrava sina barn.

– Mitt fördömande för oskyldiga liv som släcks är detsamma oavsett var det sker.

Ebba Busch återvände sedan till sin ursprungliga fråga, om det fanns någon självrannsakan inom Vänsterpartiet.

– Vi har inte hört fördömanden mot den antisemitism som är på gator och torg, sa Ebba Busch och nämnde specifikt ramsan ”From the river to the sea” som numera förbjudits i Tyskland.

Återigen valde Nooshi Dadgostar att vända på steken. Efter att blivit anklagad för att skydda antisemiter i de egna leden undrade Vänsterpartiets ledare hur Ebba Busch själv kunde samarbeta med ett parti som på 1990-talet stod och heilade på Sergels torg.

– Ebba Busch, du måste rensa upp där du står själv, sa Nooshi Dadgostar och syftade på regeringens SD-samarbete.

Israel gör rätt

Några ytterligare repliker fick inte plats i debattformatet, utan anklagelserna som slungats ut i bägge riktningarna fick stå obesvarade då replikskiftet avslutades med ett kyligt handlag. Men Ebba Busch har tidigare sagt till Dagen att Israel gör rätt som försöker slå ut Hamas.

Oppositionsledaren i tårar

Ett ännu mer uppskruvat replikskifte skedde mellan Ulf Kristersson (M) och Magdalena Andersson (S). Statsministern undrade hur Socialdemokraterna kunde försvara riksdagsledamoten Jamal el-Haj, som under flera veckors tid anklagats för att sympatisera med Hamas, inte minst eftersom han deltog i en uppmärksammad konferens i Malmö som ansågs ha kopplingar till terrororganisationen. Att den palestinska ambassadören i Sverige i en dagsfärsk intervju med DN bekräftat just detta hade såklart statsministern snappat upp.

– Ändå har Magdalena Andersson gått i god för att han bedrivit en livslång kamp mot Hamas, sa Ulf Kristersson och fortsatte.

– Min bestämda känsla är denna, att det finns en viss terrorromantik i vissa S-kretsar som borde besvära S-ledaren.

Magdalena Anderssons svar har fått stor medial uppmärksamhet, både för att hon svarade känslosamt med tårar i ögonen, men också för hennes märkliga felsägning då hon råkade kalla sin partikamrat Jamal Hamas i stället för Jamal el-Haj.

– Hans sonhustrus familj utplånades för några dagar sedan. 36 personer. Bortsvepta. I det här fruktansvärda kriget. Och du menar att han är en terrorromantiker som står bakom Hamas. Det är en fruktansvärd anklagelse, sa Magdalena Andersson.

---

Fakta: Riksdagens EU-debatt

  • Under onsdagen hölls en EU-debatt i riksdagen där samtliga partiledare deltog.
  • Debatten sker utifrån tydliga regler, där alla partiledare får hålla ett anförande, där de övriga sedan får ta replik.
  • Vid dessa replikskiften kan debatten stundtals vara hård.
  • Den här debatten var MP-språkröret Per Bolunds sista, vilket innebar lovord och presenter från de övriga.

---

Fler artiklar för dig