Nyheter

Kristna ledare höjer ett varningens finger för AI

Kyrkorna i Storbritannien vill vara med och bidra i diskussionen om hur artificiell intelligens ska användas

I ett öppet brev till den brittiska regeringen höjer kristna ledare sin röst för att trossamfunden ska få vara med och påverka i diskussionen om hur långt AI ska få tillåtas att påverka människors liv i Storbritannien.

Frågan om hur AI, eller artificiell intelligens, ska användas så att den blir en tillgång diskuteras allt mer. På de brittiska öarna har kristna ledare mötts för att samtala om hur kyrkorna kan bidra in i diskussionen, rapporterar sajten Christian Today.

Ett brev riktat till Michelle Donelan, minister för vetenskap, innovation och teknik i den konservativa regeringen, har undertecknats av bland andra Graham Budd, vd för Faraday Institute for Science and Religion, och professor Philip McCormack på Centre for Digital Theology vid Spurgeon College i London.

Tillsammans med ett 30-tal kristna ledare har de tagit initiativ till att bilda en arbetsgrupp, vars uppdrag blir att fundera kring hur de möjligheter som öppnas med den nya AI-tekniken ska användas så att den tjänar människorna på bästa sätt. Gruppens namn blir AI for Faith and Civil Society Commission (AI-kommissionen för tro och civilsamhälle)

Skapa ett ramverk

I brevet påtalar de kristna företrädarna att trossamfunden tillsammans med civilsamhället är en viktig röst i arbetet med att ta fram ett ramverk för hur AI ska användas. De vill lyfta in de etiska och existentiella frågorna i samtalet och påtalar risken för att ”kortsiktiga kommersiella intressen” får styra utvecklingen.

”Det är vår övertygelse att, förutom att överbrygga klyftan mellan den tekniska expertisen och den breda allmänheten, fungerar trossamfunden och civilsamhällets organisationer som vakthundar som kommer att hålla både AI-förespråkare och beslutsfattare ansvariga för det som kommer att ske”, heter det i brevet.

Vidare framhålls att kyrkorna och civilsamhällets olika aktörer ofta är duktiga på att identifiera grupper som riskerar att ta mest skada av det teknikskifte som i och med AI med allt större kraft förändrar samhället i grunden. Brevskrivarna konstaterar samtidigt att de själva inte är experter inom området, och de riktar en uppmaning till kyrkorna och civilsamhället att engagera sig i frågan.


Fler artiklar för dig