De brukade fira gudstjänst ihop i Solna pingstkyrka. På tisdagen möttes de i rättssalen i Solna tingsrätt i stället. Uppsagda pastorn Josef Barkenbom har stämt Solna pingstförsamling och anklagar den för att fingera arbetsbrist och strypa yttrandefriheten.
SOLNA. Ett tag såg det ut som att en förlikning mellan parterna skulle kunna komma till stånd på tisdagsförmiddagen. Men så blev inte fallet. Efter en timme och 20 minuters förhandlande, med springande in och ut i rättssalen där olika bud enskilt lämnades till domaren, stod det klart att parterna inte förmådde sig att göra upp i godo.
Madeleine Wagemyr, chefsjurist hos Arbetsgivaralliansen, som företrädde Solna Pingstförsamling, uppger till Dagen efteråt att Josef Barkenbom och motparten inte främst var intresserade av en ekonomisk uppgörelse, eller att få jobbet tillbaka, utan mer var ute efter en ursäkt från församlingens sida.
– Detta var inte en möjlig väg för församlingen. Man anser att man har hanterat den här situationen korrekt. Församlingen ville också ha en ursäkt från motparten för att Barkenbom även orsakat dem skada i detta. Där kunde man inte mötas, säger Madeleine Wagemyr.
Trångt i liten rättssal
Josef Barkenboms juridiska ombud, advokat Joakim Lundqvist, ville efteråt inte säga något alls om skälen till att förlikning inte kunde uppnås, med hänvisning till praxis för advokater. Dagen har alltså i detta enbart kunnat höra ena sidans uppgifter.
I rättssalen satt Josef Barkenbom med sitt stöd på ena sidan. På andra sidan var Solna pingstförsamlings ordförande Marcus Jonsson placerad. Dessutom fanns ett 15-tal åhörare sittande längs väggarna. Allt i den lilla salen nummer 18, längst upp i Solna tingsrätt.
Josef Barkenbom hade i sitt följe företagaren Kjell-Roger Holmström, som har lovat att stå för kostnaderna om Barkenbom förlorar tvisten, samt ett par andra stödjare. Marcus Jonsson hade å sin sida med sig pastorn och föreståndaren i Solna Pingst, Manuel Henriquez, för dagen iklädd pastorskrage.
Tryckt stämning
Några församlingsmedlemmar hade kommit för att ge moraliskt stöd till Solna Pingst. Därutöver fanns tre–fyra allmänt intresserade privatpersoner från kristenheten på plats. ”Jag kan inte låta bli att reflektera över att vi sitter här samtidigt som gängkriminaliteten pågår runt omkring i samhället. Det blir nästan lite absurt”, sa en av de närvarande till Dagen mot slutet av förhandlingarna.
Det var sommaren 2021 som de senast firade gudstjänst tillsammans i Solna pingstkyrka, där Josef Barkenbom då var anställd som musik- och ungdomspastor på 20 procent. Nu var det en ganska tryckt stämning där de inblandade höll sig var och en på sitt håll i domstolens korridorer runt omkring själva förhandlingen.
I stället för att mötas i lovsång och bön gällde det här att inför domaren avlägga ed med försäkran om att säga hela sanningen och om att inget tillägga eller förändra.
Fingerad eller verklig arbetsbrist?
Josef Barkenboms sida vill göra tvisten till en fråga om yttrandefrihet, samt att det ska ha handlat om fingerad arbetsbrist när han blev uppsagd från församlingen i december 2022. Detta efter ett inlägg i sociala medier där han enligt egen utsago försökte skämta om, och ta tillbaka, begreppet ”omvändelseterapi”, som har förknippats med tvång kring hbtq-personer.
Solna pingstförsamling har varit kritisk till Barkenboms agerande, som de menade skadade församlingen utåt. Men de betonade i rättssalen att detta inte är argumentet till uppsägningen, utan att det är fråga om arbetsbrist efter ett ekonomiskt underskott i församlingen.
[ Efter Barkenboms instagraminlägg: "Bort med bidragen till pingstkyrkan" ]
Kärvt ekonomiskt läge
Underskottet hade i sin tur hade att göra med bland annat höjda elkostnader och räntor och minskade intäkter Samtidigt kom nya volontärer som kunde sköta sången och musiken i kyrkan, framfördes det.
– Jag trodde inte att det här var så kontroversiellt, och trodde att församlingen skulle backa upp mig [efter inlägget i sociala medier], sa Josef Barkenbom i rätten.
Han beskrev det också som väldigt tråkigt att ha blivit bortplockad från pingströrelsens pastorsnätverk efter det inträffade. Han berättade om de gudstjänster han startade i Solna Pingst mitt i veckan, och som lockade ett 60-tal personer som mest, fler än söndagsgudstjänsterna.
Hänvisar till yttrandefrihet
Advokat Joakim Lundqvist hänvisade till Europakonventionen och talade om anställdas rätt till yttrandefrihet.
– Jag menar att Solna pingst har fingerat arbetsbrist för att säga upp Barkenbom. Det verkliga skälet är att han har publicerat sig i sociala medier, sa Lundqvist.
Marcus Jonsson, ordförande i Solna Pingstförsamling, uttryckte sorg över den situation som uppstått och att man behövdes mötas i domstolen. Han beskrev både den sviktande ekonomin i församlingen och kallade samtidigt Barkenboms inlägg i sociala medier för ”olämpligt och olyckligt”. Arbetsgivaralliansens Madeleine Wagemyr framhöll att arbetsbristen varit verklig, och att det därmed inte spelar någon roll att man också haft en konflikt om annat.
– Hur gärna Barkenbom och hans ombud än vill att det här ska handla om religions- och yttrandefrihet så handlar det här om arbetsrättsliga frågor, sa hon.
Oro utanför rättssalen
Samtalet i rättssalen skedde lugnt och samlat. I korridoren utanför kunde det i pauser och före och efter dock höras mer upphetsade samtal om oro för ”det fria ordet” liksom om ”utfrysning” och om att ”pingst är i ett farligt läge”.
Eftersom förlikning inte gick att uppnå under tisdagen kräver Josef Barkenbom fortsatt jobbet tillbaka, liksom skadestånd. Dom i den arbetsrättsliga tvisten meddelas den 5 december.
---
Fakta: Konflikten kring Josef Barkenbom
- Barkenbom hamnade i blåsväder efter att i juni ha bjudit in till omvändelseterapi i pingstkyrkan i Solna. Han försökte i ett filmklipp på sociala medier göra en parodi kring mediedebatten om homosexualitet, men fick hård kritik från både politiker och andra.
- Han arbetsbefriades med lön från sin 20-procentiga pastorstjänst under ett halvår, förlorade arbetsgivarens förtroende och är därmed inte längre en del av pastorsnätverket inom Pingst.
- I början av december 2022 blev Josef Barkenbom uppsagd på grund av “arbetsbrist”.
- Han har stämt församlingen inför Solna tingsrätt – och vill få skadestånd och uppsägningen ogiltigförklarad.
---