Nyheter

Anders Sjöberg slutar som föreståndare

”Jag får många förfrågningar om att vara ute och undervisa i andra församlingar, och har också Israelresor”

Förra året bytte Anders Sjöberg samfund och blev föreståndare för Donsö missionsförsamling. Nu lämnar den tidigare EFS-ledaren tjänsten – men blir kvar som pastor i församlingen i Göteborgs södra skärgård.

En och annan höjde på ögonbrynen när Anders Sjöberg, bibellärare och reseledare till Israel, präst i Svenska kyrkan och före detta missionsföreståndare i EFS, i början av 2022 meddelade att han hade tackat ja till en tjänst i Donsö missionsförsamling. Inte minst med tanke på att församlingen tillhör Equmeniakyrkan och att Anders Sjöberg därmed skulle byta samfund.

– För mig som under många år rest runt i landet på bibelhelger är det ett naturligt steg. Jag har jobbat över samfundsgränserna länge och känner mig hemma i de flesta kyrkliga sammanhang, berättade han för Dagen i samband med flytten till Donsö.

Inte några pensionsplaner

Nu, ett drygt år senare, letar församlingen efter ny föreståndare igen. Men Anders Sjöberg kommer att finnas kvar i gemenskapen i en roll som pastor på deltid.

– Jag får många förfrågningar om att vara ute och undervisa i andra församlingar, och har också Israelresor, så tjänsten förändras lite för att det ska fungera, säger han till Sändaren som först rapporterade om förändringen i församlingen.

I en kommentar till Dagen tillägger han att alla Israelresor som skulle ha genomförts fram till i februari är inställda, men att det fortfarande finns en förhoppning om att det ska gå att genomföra resor till Israel från och med i mars.

Att Anders Sjöberg var ensam pastor i våras resulterade i en stor arbetsbelastning.

– Att församlingen nu söker en ny föreståndare känns jättebra för min del, säger han till Sändaren och tillägger att han trots sina 66 år inte har några planer på att gå i pension.

”Jesusfokuserad utsändande församling”

Donsö missionsförsamling har i dag drygt 500 medlemmar och i platsannonsen på församlingens hemsida beskrivs olika verksamheter som ryms inom församlingens ramar. I platsannonsen återfinns också församlingens vision som bland annat slår fast att de vill vara en ”Jesusfokuserad utsändande församling”.

– Anders har bidragit med att nå ut till människor som inte tillhör församlingen. Vi vill fortsätta på den vägen, för vi önskar att vara en kyrka för alla öbor, även för dem som inte tillhör församlingen, säger församlingens ordförande Marianne Bergman till Sändaren.

---

Fakta: Anders Sjöberg

  • Aktuell: Slutar som föreståndare för Donsö missionsförsamling. Blir kvar i församlingen som pastor.
  • Yrke: Bibellärare, författare och reseledare. Prästvigdes 2001, men avkragades våren 2022 efter att ha tackat ja till tjänsten i Donsö missionsförsamling. Var missionsföreståndare för Evangeliska fosterlandsstiftelsen (EFS) 2001–2009, ordförande i Svenska evangeliska alliansen 2010–2012 samt ordförande i Kristna ambassadens Sverigeavdelning 2017. Har arbetat på Johannelunds teologiska högskola i Uppsala. Var aktuell vid biskopsvalet i Göteborgs stift 2003 då han vann första valomgången, men förlorade i andra valomgången mot Carl Axel Aurelius.
  • Har skrivit ett 15-tal böcker, ofta med koppling till Israels land utifrån både historia, geografi, kultur och tro.
  • Har gjort över 100 resor till Israel, ofta i rollen som reseledare.

---

Fler artiklar för dig