Nyheter

Hovrätt friar finsk riksdagsledamot från hets mot folkgrupp

Päivi Räsänen har tidigare friats i tingsrätten. Är ”lättad, glad och tackar Gud”.

Helsingfors hovrätt har friat riksdagsledamoten Päivi Räsänen från åtal om hets mot folkgrupp. Åtalet gällde flera uttalanden om homosexuella under åren 2004–2019, och som enligt kristdemokraten grundades på Bibeln.
– Jag hoppas att det här gör att andra inte kommer att behöva gå igenom samma prövning, kommenterar hon efter tisdagens dom.

Rättsprocessen mot Päivi Räsänen, och en medåtalad präst, har pågått sedan 2019, då de polisanmäldes för hets mot folkgrupp. Sedan polisen lagt ned sin förundersökning, då man menade att brott inte kunde styrkas, beslöt riksåklagaren att ändå gå vidare med fallet och att väcka åtal.

I mars 2022 friades de två i Helsingfors tingsrätt, med argumentet att uttalandena visserligen kunde uppfattas som kränkande av homosexuella, men att det inte var fråga om hets mot folkgrupp.

”Utifrån bevisen som presenterades vid förhandlingen, finner rätten ingen anledning att bedöma fallet på annat sätt [än tingsrätten]. Därför finns inget skäl att ändra på den rättens beslut”, säger hovrätten i sitt beslut, enligt Christian Network Europe (CNE).

”Stöttar kristnas rätt”

Vid en presskonferens strax efter det att hovrättens dom föll på tisdagsmorgonen, sa Päivi Räsänen att beslutet stöttar ”tusentals och åter tusentals kristnas rätt att uttrycka sin övertygelse”.

Hon upprepade att de åsikter hon uttryckt stämmer med ”biblisk lära”, och menade att rättsfallet är historiskt.

– För första gången i ett brottmål har rätten prövat om det är möjligt att föra fram och ansluta sig till utsagor som kan hänföras till Bibeln, sa hon enligt CNE.

---

Fakta: Åtalet mot Päivi Räsänen och Juhana Pohjola

  • Våren 2021 väckte riksåklagaren i Finland åtal mot Päivi Räsänen för tre fall av hets mot folkgrupp för uttalanden om homosexuella.
  • Det gällde bland annat en skrift om äktenskapet som publicerades på Lutherstiftelsens hemsida 2004. Vidare lade Päivi Räsänen i samband med Pride 2019 ut en text ur Romarbrevet och frågade sig hur kyrkan, som var samarbetspartner till paraden, kunde vara stolt över synd och skam. Vidare sa hon i ett radioprogram på Yle att Gud inte skapat människan som homosexuell.
  • Samtidigt åtalades Juhana Pohjola, styrelseledamot i Lutherstiftelsen i Finland, för hets mot folkgrupp på en punkt. Detta eftersom han publicerat skriften om äktenskapet.
  • Den 30 mars 2022 frikändes både Päivi Räsänen och Juhana Pohjola på samtliga åtalspunkter av Helsingfors tingsrätt. Rätten bedömde att några av uttalandena var kränkande, men att de inte utgjorde hets mot folkgrupp.
  • Åklagaren överklagade domen till hovrätten, som nu alltså frikänt de två.

---

Fler artiklar för dig