Nyheter

Här är Antje Jackeléns nya jobb

Efter att ha gått i pension från rollen som Svenska kyrkans ärkebiskop - får ny anställning

Svenska kyrkans tidigare ärkebiskop, Antje Jackelén, har knutits till Lunds universitet i en roll som senior rådgivare vid Centrum för teologi och religionsvetenskap.
– Det betyder väldigt mycket att vi får en forskare som är internationellt meriterad och en väldigt god teolog, säger Jayne Svenungsson, professor i systematisk teologi.

Antje Jackelén disputerade år 1999 vid Lunds universitet med avhandlingen ”Zeit und Ewigkeit”. 25 år senare är hon tillbaka på lärosätet – nu som senior rådgivare. Och precis som på 1990-talet är det hennes kompetens kring frågor om tidsbegreppet inom naturvetenskap och teologi som är i centrum.

– Antje Jackeléns svenska och internationella forskningskarriär och hennes intresse för relationen mellan tro och naturvetenskap gör henne till en fantastisk tillgång för hela universitetet. Hon kan bidra med såväl erfarenhet som kunskap inom flera viktiga frågeställningar. Universitetet och resten av världen står inför flera stora och delvis existentiella förändringar med AI-utvecklingen och i tider när teknik och människa blir alltmer sammankopplade, säger Lunds universitets rektor Erik Renström i ett pressmeddelande.

”Mitt i ett radikalt teknologiskifte”

Artificiell intelligens, alltså förmågan hos datorprogram och robotar att efterlikna människors och andra djurs naturliga intelligens, är något som Svenska kyrkans tidigare ärkebiskop också lyfter fram.

– Vi är mitt i ett radikalt teknologiskifte. AI är ett tydligt exempel på hur tro och teknologi hänger ihop. AI väcker både förhoppningar och farhågor. AI-revolutionen ändrar arbetsmarknaden och skapar social oro, säger hon.

Deltidstjänst i två år

Som en del av Antje Jackeléns tidsbegränsade anställning på 40 procent under två år kommer hon också att undervisa på befintliga kurser på Centrum för teologi och religionsvetenskap (CTR).

– Det har ett viktigt symbolvärde för våra studenter, varav många efter sina universitetsstudier ska bli präster och verka inom Svenska kyrkan. Antje kommer att fungera som en inspiratör för dem. Som forskare och lärare signalerar hon ett konstruktivt förhållande mellan CTR och Svenska kyrkan, säger Jayne Svenungsson.

---

Fakta: Antje Jackelén

  • 1977: Gäststudent från Tyskland vid Uppsala universitet.
  • 1980: Prästvigning i Stockholms stift.
  • 1999: Disputerade vid Lunds universitet med avhandlingen Zeit und Ewigkeit.
  • 2001–2007: Forskare vid Graduate Theological Union i Berkeley, Kalifornien, och vid Lutheran School of Theology i Chicago, Illinois.
  • 2007–2014: Biskop i Lunds stift.
  • 2014–2022: Svenska kyrkans 70:e ärkebiskop, första kvinnan i ämbetet.

---

Fler artiklar för dig