Nyheter

EFK-pastorer möts: ”Att föra ut evangeliet måste få ha ett pris”

Vill tala om mission som glädje och offer vid medarbetarkonferensen på Gullbrannagården

Omkring 200 personer samlas i dag på Gullbrannagården utanför Halmstad för en tre dagar lång medarbetarkonferens inom Evangeliska frikyrkan. Temat är ”Glädjebud som förvandlar”.
– Vi har ett fantastiskt budskap. Vi måste bara vara modiga nog att föra ut det, säger en av talarna, Europamissionären Anne-Sofie Nyström.

Under fyra år bodde Anne-Sofie Nyström, hennes man Jonas och deras två barn i Thessaloniki i Grekland, utsända som missionärer av Höglandskyrkan i Sävsjö. Där fick de, tillsammans med ett annat svenskt par, Tommie och Gunilla Naumann, vara med om att föra flera hundra människor till tro bland flyktingarna från Mellanöstern.

Det är erfarenheter som Anne-Sofie Nyström på onsdagen kommer att dela med de 200 deltagarna i EFK:s medarbetarkonferens på Gullbrannagården.

– Jag kommer att tala om att gå i tro, och att inte tänka för mycket på konsekvenserna utan lita på att vi har med en stor Gud att göra som kan ta hand om konsekvenserna, säger hon till Dagen inför konferensen.

Döpte flera hundra

Under tiden i Grekland fick paret Nyström se hundratals människor komma till tro och bli döpta, främst iranier och syriska kurder.

– När vi kommit till Thessaloniki 2017 fick vi på omvägar telefonnumret till en man från Iran som bodde i ett flyktingläger. När min man träffade honom föreslog han att de skulle träffas och läsa Bibeln en gång i veckan, och att mannen kanske kunde ta med sig några vänner, berättar Anne-Sofie Nyström.

– En av de åtta som kom till det första bibelstudiet veckan efter, i februari 2018, leder i dag vårt arbete bland farsitalande i Frankrike.

För två år sedan återvände familjen Nyström till Sverige. Numera reser Anne-Sofie och Jonas runt i Europa för att stötta och lärjungaträna dem som kom till tro i Grekland men som sedan rest vidare till länder som Tyskland och Frankrike. Arbetet växer genom att dessa i sin tur leder släktingar och vänner till tro.

EFK:s medarbetardagar i Falun.

Missionen har ett pris

I dag är det ett böneämne att de som sökt asyl i andra länder i Europa också ska få stanna.

För missionen har ett pris, både för missionärerna och dem som kommer till tro, och som i många fall får både sin regim och sin egen släkt emot sig.

– Det är de vi jobbar med som betalar det högsta priset för att följa Jesus och för att få leva ett liv i frihet. Så vad är vi beredda att betala för att föra ut Jesu budskap till dem? Vi måste lämna vår bekvämlighet och trygghet, säger Anne-Sofie Nyström.

Det priset kan kännas högt, inte minst finansiellt.

– Vi lever nog på en tajtare budget än de flesta av våra svenska vänner. Men vi får offra det vi tar för självklart men som är en lyx för många i världen för att leva ett enklare liv och nå ut till människor på det sättet, säger Anne-Sofie Nyström.

När familjen Nyström flyttade tillbaka till Sverige 2021 var det av hänsyn till barnen, som visserligen fått nya spännande erfarenheter men behövde få vila från mötet med nya kulturer, språk och människor.

– Vi hade nog tänkt att ta vanliga jobb ett tag, medan barnen avslutade sin skolgång. Men Gud öppnade en ny dörr, så att Jonas och jag kunde fortsätta med vår lärjungaträning, säger Anne-Sofie Nyström.

Paret är fortfarande anställda av Höglandskyrkan, men stöds också av två missionsorganisationer, en i Libanon och en i USA.

---

Fakta: EFK:s medarbetarkonferens

  • Pågår på Gullbrannagården utanför Halmstad 14–16 november.
  • Temat är ”Glädjebud som förvandlar”, utifrån Lukas 4:18-19.
  • Omkring 200 personer är anmälda, och kommer att delta i seminarier, gudstjänster och workshops.
  • Bland talarna är Erika Bergman, Birgitta Rasmusson, Robin Minshull, Julia Adolfsson och Anne-Sofie Nyström.

---

Fler artiklar för dig