Nyheter

Dämpat julfirande väntat i Heliga landet

Kristna ledare i Jerusalem vill se ett nedtonat julfirande: “Detta är inga vanliga tider”

De kristna i Heliga landet bör ställa in sig på ett dämpat julfirande i år, i solidaritet med offren för kriget mellan Israel och Hamas i Gaza, förklarar kristna ledare i Jerusalem. Också i Jordanien vill det ekumeniska kyrkorådet att festliga julfiranden ställs in, och att de troende fokuserar på bön och gudstjänster.

I år bör de omkring 180 000 kristna i Heliga landet avstå från ”onödigt festliga” julfiranden och i stället fokusera på bön för att dem som dödats och på andra sätt drabbats av kriget mellan Israel och Hamas i Gaza. Det skriver patriarkerna och kyrkoledarna i Jerusalem i ett uttalande från den 10 november.

De 13 kyrkoledarna, som företräder såväl lutheraner, katoliker och ortodoxa, börjar med att konstatera att de kristna i Heliga landet ”vanligtvis deltar i många festligheter och sätter upp dyra ljusdekorationer som ett sätt att uttrycka glädje inför firandet av Jesu födelse”.

”Men detta är inga vanliga tider”, fortsätter de, och konstaterar att ”tusentals oskyldiga civila, även kvinnor och barn, har dött eller skadats allvarligt”.

”Ändå fortsätter kriget, trots våra upprepade vädjanden om ett humanitärt eldupphör och en nedtrappning av våldet”.

Varje år kommer cirka 150 000 kristna pilgrimer till Heliga landet under advent och jul, skriver Religion News, och nämner särskilt firandena i Haifa, Nasaret, Jerusalems kristna kvarter och i Födelsekyrkan i Betlehem.

En snarlik uppmaning till ett nedtonat julfirande kom den 5 november från det ekumeniska kyrkorådet i Jordanien.

– Vi har ställt in de yttre julfirandena. Beslutet fattades för att kunna rikta fokus på julens andliga betydelse, Jesu födelse. Det är i solidaritet med människorna i Gaza, säger Rifat Bader, vid Katolskt center för studier och medier i Amman, till OSV News.

– Vi kommer bara att fokusera på det religiösa firandet, som gudstjänster och sånger i kyrkorna, och inget utanför kyrkorna.

---

Fakta: Kriget mellan Israel och Hamas

  • Hamas överraskningsattack mot Israel den 7 oktober dödades 1 200 personer, enligt de israeliska myndigheterna. Omkring 240 personer i Israel kidnappades samtidigt av Hamas.
  • Över 11 000 människor har dödats i israeliska beskjutningar av Gaza sedan kriget mellan Israel och Hamas inleddes, enligt hälsomyndigheterna i Gaza.
  • Närmare 1,6 miljoner människor, runt två tredjedelar av Gazas befolkning, har fördrivits från sina hem, enligt FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

---

Fler artiklar för dig