Nyheter

Samuel Lundell vill vidga det musikaliska uttrycket inom kristen musik

“Jag brinner för att skapa en musikalisk bredd inom kristen musik och att lovsång inte blir en musikalisk genre”

1 av 8
Vad gör man som kristen ung musiker i dag om man inte är intresserad av att spela lovsång? Det undrar Samuel Lundell, årets Utbultstipendiat, som själv spelar en musik som inte passar in i kyrkan men som han ändå hoppas ska attrahera kristna.

GÖTEBORG. Det sticker ut. Samuel Lundell har satt sig bakom klaviaturet och låten som spelas är både enkel och komplex, både svängigt melodiöst men samtidigt går det att skönja så mycket tanke i den ljudmatta som bygger upp sången.

Vi befinner oss i Frihamnskyrkan i Göteborg där låtskrivaren och producenten Samuel Lundell framför sin musik tillsammans med sina vänner. Stunden senare är det hans namn som ropas upp då årets Utbultstipendiat presenteras.

Dagengalan 2023 i Smyrna Frihamnskyrkan i Göteborg.

Nytt och gammalt

Roland Utbult symboliserar med sin musik frikyrka, hans låtskatt är välkänd och kontrasten till Samuel Lundells mer moderna tongångar är uppenbara. Men trots skillnaderna hyllar de båda artisterna varandra, och verkar samstämmiga att det behövs olika sorters kristen musik.

– Jag jobbar mycket med profan musik, berättar Samuel Lundell för Dagen i vimlet strax efter DagenGalans slut.

Han förklarar att mycket av hans inspiration kommer från asiatisk popmusik.

– Jag brinner för att skapa en musikalisk bredd inom kristen musik och att lovsång inte blir en musikalisk genre.

Att bredda vad som är kristen musik tycker han är viktigt. Som det är nu menar han att lovsångsgenren har fått ett alldeles för utpräglat musikaliskt sound.

– Vad finns det för alternativ för dem som har musikalisk talang men inte attraheras av lovsång som genre? undrar han retoriskt.

– Vad har de för plats?

Dagengalan 2023 i Smyrna Frihamnskyrkan i Göteborg. Samuel Lundell, årets Utbultstipendiat.

Inte i kyrkan

Problemet för honom blir så klart hur hans musik inte har en naturlig plats inne i kyrkan, exempelvis på en gudstjänst. Samuel Lundell berättar att han funderat en hel del på det här, hur gör man om man med musik vill förmedla sin kristna tro men inte använda sig av en traditionell kristen musikgenre.

Tidigare, förklarar Samuel Lundell, fanns det kristna artister som kunde turnera utanför kyrkorna men det har blivit mycket ovanligare.

Tack vare Utbultstipendiet, som är på 15 000 kronor, säger Samuel Lundell att han får möjlighet att göra mer musik, då det faktiskt kostar pengar.

– Det här innebär fler låtar och en möjlighet att få ut musiken, det känns positivt, säger han.

Dagengalan 2023 i Smyrna Frihamnskyrkan i Göteborg.

---

Fakta: DagenGalan

  • Samuel Lundell fick ta emot Utbultstipendiet under DagenGalan som hölls i Frihamnskyrkan i Göteborg.
  • Galan går att se i efterhand på Dagens sajt.

---

Fler artiklar för dig