Nyheter

Känd islamkritiker och ateist blir kristen

Författaren och debattören Ayaan Hirsi Ali förklarar varför hon numera är kristen

Somaliskfödda Ayaan Hirsi Ali lämnade islam och utsattes för dödshot för sin kritik mot religionen. Nu har hon, som tidigare kallade sig ateist, blivit kristen.
”Ateismen har misslyckats med att svara på en enkel fråga: vad är meningen och syftet med livet?” skriver hon i en artikel.

Ayaan Hirsi Ali flydde från Somalia till Nederländerna 1992 för att slippa att bli bortgift, blev parlamentsledamot och gjorde sig känd som en frispråkig kritiker av muslimsk fundamentalism och en förespråkare för yttrandefrihet. Efter attacken mot World Trade Center i New York 2001 beslutade sig Ayaan Hirsi Ali för att lämna islam slutgiltigt, och kallade sig därefter ateist. Hon blev dödshotad för sin kritik av islam och har bott i USA sedan 2006.

Nu har Ayaan Hirsi Ali alltså blivit kristen. I en längre artikel i tidskriften Unherd beskriver hon sin resa från ungdomens islam av Muslimska brödraskapets modell, till ateismen och vidare till kristendomen.

En förklaring till vägvalet, skriver Ayaan Hirsi Ali, har att göra med det hon kallar hotet från ”tre olika men sammankopplade krafter”: auktoritära stormakter som Kina och Ryssland, global islamism och den typ av politiska korrekthet som kallas ”woke-ideologin, som äter sig in i nästa generations moraliska kärna”.

Här räcker varken ateism eller strävan efter en ”lagstyrd liberal internationell världsordning” som motkraft, menar hon. I stället finner hon ”det enda trovärdiga svaret [ … ] i vår strävan efter att upprätthålla arvet av den judisk-kristna traditionen.”

Sökte andlig tröst

”Ändå skulle jag inte vara ärlig om jag förklarade min omfamning av kristendomen enbart med insikten om att ateismen som doktrin är för svag och splittrande för att stärka oss mot de fiender som hotar oss,” tillägger Ayaan Hirsi Ali, och fortsätter: ”Jag har också vänt mig till kristendomen för att jag i slutändan funnit att livet utan någon andlig tröst är outhärdligt – faktiskt nästintill självdestruktivt. Ateismen har misslyckats med att svara på en enkel fråga: vad är meningen och syftet med livet.”

Ayaan Hirsi Ali skriver inte i vilket samfund hon funnit sitt nya andliga hem, eller om hon låtit döpa sig.

”Naturligtvis har jag fortfarande mycket att lära om kristendomen. Jag upptäcker lite mer i kyrkan varje söndag”, skriver hon mot slutet av artikeln.

”Men jag har insett, efter min långa resa genom en vildmark av fruktan och självtvivel, att det finns ett bättre sätt att hantera existensens utmaningar än de som vare sig islam eller icke-tron kunde erbjuda.”

---

Fakta: Ayaan Hirsi Ali

  • Föddes i Somalia 1969, där hon som barn utsattes för könsstympning.
  • Flydde till Nederländerna när hon som 18-åring lovades hon bort till en släkting.
  • Blev ledamot av det nederländska parlamentet 2002, och framträdde som förkämpe för muslimska kvinnors rättigheter.
  • Skrev manus till filmen ”Underkastelse”, vars regissör Theo van Gogh mördades på öppen gata av en muslimsk extremist i november 2004. I ett brev som lämnades på offrets bröst utpekades Ayaan Hirsi Ali som nästa mål.
  • Flyttade till USA 2006 efter att det framkommit att hon fått politisk asyl i landet på falska grunder.
  • Har skrivit flera böcker, bland annat ”En fri röst” och ”Reformera islam”.

---

Fler artiklar för dig