Nyheter

Här är alla vinnarna på DagenGalan

Jesus, fotboll, medmänsklighet och en härlig mix av musik

Fem priser delades ut på DagenGalan och det blev en mix av fotboll, Jesus och en artist som vill göra kristen musik bortanför den traditionella lovsången.

Årets opinionsbildare – Maria Viklund

Det var hon som tog biofilmen ”Jesus revolution” till Sverige vilket måste beskrivas som en succé, vilket gör att Maria Viklund fick ta emot priset som årets opinionsbildare på DagenGalan. Juryn ville betona att opinionsbildning är bredare än vad man traditionellt utgår ifrån och att Maria Viklund verkligen gjort en otrolig insats i att få nå ut med såväl filmen som dess budskap.

Dagengalan 2023 i Smyrna Frihamnskyrkan i Göteborg.

– Drygt 42 000 personer har sett filmen enligt Filmstaden, det är otroliga siffror, säger Maria Viklund till Dagen i vimlet strax efter att galan avslutats.

– Jag tycker att det är fantastiskt att jag får vara här och fira det här. Vi har upplevt ett genombrott för kristen film i Sverige.

Maria Viklund menar att ”Jesus revolution” banat väg för fler kristna filmer och hon vill som årets opinionsbildare även tacka alla som gått och sett filmen.

– Vi har gjort det här tillsammans.

Årets medmänniska

Priset till Årets medmänniska gick till ett helt lag, nämligen teamet bakom nattfotbollen i Gottsunda. Det är pingstkyrkan i Uppsala som står för verksamheten med syfte att nå ungdomar i området, ett samarbete som sker i samarbete med fotbollsklubben Sirius.

Två unga tjejer var med på DagenGalan och tog emot priset, Mehret Yohannes, och Esther Lennartsson.

– Det känns jättebra, det är kul att få ta emot det här priset, säger en glad Mehret Yohannes.

De båda berättar att initiativet inte bara handlar om att spela fotboll, utan även att nå ut på ett bredare plan.

– Församlingens mål är att nå ut med evangelium i handling, förklarar Esther Lennartsson.

Hur pass duktiga de båda själva är på fotboll? Nja, deras framfart på fotbollsplanen var inget de ville skryta med.

Dagengalan 2023 i Smyrna Frihamnskyrkan i Göteborg.

Årets Utbultstipendiat

Det blev Samuel Lundell som tog emot årets Utbultstipendium, där han även fick framföra två av sina låtar på DagenGalan. Han är inte en traditionell artist utan jobbar som producent och låtskrivare, på scenen satt han bakom klaviaturet. Rent musikalisk är det modern elektronisk musik och inte alls i samma anda som Roland Utbult som skrivit flera låtar som numera ingår i den frikyrkliga sångskatten.

Men trots de olika musikaliska uttrycksformerna, verkar de båda musikerna ha hittat varandra.

– Det är lite speciellt att hitta en stjärna, vilket Samuel är, det är väldigt kul, säger Roland Utbult.

– Att ta emot ett stipendium från Roland är en ära, även om vi har en annan stil.

Båda konstaterade samstämmigt att de trots olikheterna delar samma mål, att beröra människor med musik och att sprida det kristna budskapet.

Dagengalan 2023 i Smyrna Frihamnskyrkan i Göteborg.

Årets församling

Egentligen går det inte att tävla i att vara församling, konstaterades det på DagenGalan. Men ett pris skulle delas ut, och det blev Ulriksbergskyrkan i Växjö som fick det, en blomstrande frikyrkoförsamling (ansluten till pingströrelsen och Evangeliska frikyrkan) som också jobbar mycket med ungdomar som behöver hjälp.

Fem personer från församlingen var med och tog emot priset och efter själva galan berättade de om hur roligt det var att uppmärksammas på det här sättet. Men också hur viktigt det är att få betyda någonting på den plats där de verkar, kyrkan ligger nära Araby, ett område som är hårt drabbat av kriminalitet och många från området besöker ofta kyrkan.

Dagengalan 2023 i Smyrna Frihamnskyrkan i Göteborg.

Bildas folkbildningspris

Eisho George fick det här priset från Bilda för sin insats för att i folkbildningens anda sprida orientalisk musik.

– Det känns otroligt bra, det var oväntat och jag är jätteglad, säger han till Dagen.

Han vill dock påpeka att den musik han spelar, och som finns att lyssna på i hans egen YouTube-kanal, också är västerländsk med de vanliga traditionella instrumenten som då och då spetsas med exempelvis en oud. Så det blir en spännande musikalisk mix där olika världar möts.

Dagengalan 2023.


---

Fakta: DagenGalan

  • DagenGalan är en årlig galaföreställning som Dagen arrangerar.
  • I år gick den av stapeln i Frihamnskyrkan i Göteborg.

---

Fler artiklar för dig