Nyheter

Källskolans akuta kris undanröjd

Efter plusresultat är skolans tillgångar åter större än skulderna

Kristna Källskolan i Kungsängen har åter ett positivt eget kapital. Därmed har skolan också löst sin akuta ekonomiska kris.
– Skolan gick med ett starkt positivt resultat för 22/23 och fortsätter jobba hårt och intensivt med att fortsätta bygga på skolans kapital, säger Toussaint Sterling, ordförande för skolans huvudman.

Kravet från Skolinspektionen var tydligt – senast den 1 november behövde Källskolan redovisa ett positivt eget kapital, med andra ord större tillgångar än skulder. Och den 31 oktober inkom Föreningen för kristen skola i Upplands-Bro, huvudman för Källskolan, med de nödvändiga dokumenten.

”I skrivande stund – i oktober 2023 är det egna kapitalet återställt med råge”, står det i en kommentar till årsredovisningen.

Källskolans ekonomiska problem har sin bakgrund i ett lån på drygt 1,2 miljoner kronor som Upplands-Bro kommun beviljade skolan för åtta år sedan i samband med att rutinerna för skolpengen ändrades. Enligt upplägget skulle skolan varken behöva amortera på lånet, betala ränta eller betala tillbaka lånet, utom möjligen den dag då skolan inte fanns mer. Fördelaktigt med andra ord – även om lånet hela tiden har belastat skolans bokföring.

Så länge Källskolan hade ett positivt resultat var detta inte något problem. Men när pandemin slog till och Källskolan gjorde en förlust för läsåret 2021–2022 på 3,26 miljoner kronor blev skulderna plötsligt större än tillgångarna i bokföringen. Och det är inte är tillåtet för en friskola.

Kvartalsbokslut infördes

Som Dagen berättade i augusti satte Skolinspektionen därför ned foten och krävde att Källskolan skulle skaka fram minst 738 000 kronor, den summa som saknades för att skolans skulle ha ett positivt eget kapital. Sista datum för detta var alltså den 1 november.

Efter föreläggandet från Skolinspektionen vidtog Källskolan en rad åtgärder. I årsredovisningen skriver Toussaint Sterling att styrelsen arbetade intensivt med frågan under senare delen av vårterminen. Bland annat infördes kvartalsbokslut.

”… årsbokslutet för 2022–2023 kom så att landa i ett överskott, som till största delen återställde det egna kapitalet vid räkenskapsårets slut, en utveckling som styrelsen till den 1 november bedömer kunna återställa helt och hållet och mer därtill”, skriver han.

I en kommentar till detta, daterad den 17 oktober, skriver han att det egna kapitalet ”i skrivande stund” är ”återställt med råge”.

Källskolan i Kungsängen.

”Fortsatt dialog med kommunen”

Det är dock inte skulden till kommunen som är borta. I stället handlar det om att skolan lyckades göra ett plusresultat för det senaste året.

Enligt Toussaint Sterling är det ett arbete som fortsätter.

– Skolan gick med ett starkt positivt resultat för 22/23 och fortsätter jobba hårt och intensivt med att fortsätta bygga på skolans kapital för att kunna fortsätta ge eleverna en bra start att möta framtiden i livet. I det arbetet ingår även fortsatt dialog med kommunen om skulden, säger han i en skriftlig kommentar till Dagen.

När Föreningen för kristen skola i Upplands-Bro nu har rapporterat att Källskolan har ett positivt eget kapital ligger bollen hos Skolinspektionen. Och om ledningen för Källskolan får som den vill beslutar Skolinspektionen att avsluta tillsynen.

---

Fakta: Källskolan

  • Våren 1988 bildas en ideell förening, Föreningen för kristen skola i Upplands-Bro.
  • I augusti 1991 startar Källskolan sin första skoldag med 15 elever i årskurserna 1–2.
  • Skolan utvidgas därefter i omgångar. I och med att årskurs 9 startar 2001 är skolan komplett, F–9.
  • Källskolan, som dittills funnits i stadsdelen Tibble, brinner ned i september 2016. Branden tros vara anlagd, men ingen gärningsman kan gripas.
  • Under de kommande åren används olika lokaler, bland annat i stadsdelen Brunna. I september 2016 brinner skolan för andra gången ned. Även denna gång misstänks det vara en anlagd brand, men ingen kan knytas till brottet.
  • Sedan 2017 återfinns Källskolan på Skolvägen i Kungsängen.

---

Fler artiklar för dig