Nyheter

Ebba Busch: Den som hyllar Hamas hotar det svenska samhället

Fokus på Israel och antisemitism i Sverige är det som KD-ledaren ville lyfta fram på partiets riksting på fredagen.

Ebba Busch inledde Kristdemokraternas riksting med att stå upp för Israels rätt att existera, där hon också valde att vända blicken mot antisemitismen i Sverige där hon menade att partierna vänsterut måste börja rensa ut.
– Ser vi sverigedemokrater gå på gatorna nu och skandera antisemitiska slagord, nej, förklarade KD-ledaren efter talets slut.

HELSINGBORG. – Vissa datum kommer för evigt vara förknippade med en bestämd händelse. Den 7 oktober 2023 har blivit ett sådant datum.

Med de ödesmättade orden inledde Ebba Busch sitt tal då Kristdemokraterna samlats till riksting i Helsingborg. Till andäktig tystnad bland åhörarna berättade hon sedan om de 1 400 människor som brutalt mördades av Hamas där Ebba Busch själv väljer att kalla dem för en terrorsekt.

– Detta lilla land står som garant för det judiska folkets existens, säger Ebba Busch och förklarar hur symboliskt angreppet på Israel var.

Sedan pekade hon ut Hamas som det största hotet mot freden och att de också är största hotet mot såväl israeler som palestinier

– Befria palestinierna från Hamas, ropar Ebba Busch där hon drar ned rikstingets första applåder.

Skånska flaggor

KD samlas i år till riksting i Helsingborg och på främre raden inne i på Clarionanläggningen viftas det intensivt med skånska flaggor. Partiet ligger i dag risigt till i opinionen, men här trycker man snarare på alla ministrar man har och att KD äntligen har chans att göra skillnad på riktigt i svensk politik.

Partiledaren hänvisade också till arrangemanget som internpolitisk julafton, där man nu enbart får fokusera på partiets egna politik utan att ta hänsyn till andra.

Mot Hamas

Ebba Buschs inledande tal sätter så klart riktmärket för de kommande diskussionerna i partiet. Till stor del uppehöll hon sig vid en fråga där hon har de flesta bakom sig, stödet för Israel och ett avståndstagande till antisemitism i Sverige. KD-ledaren valde att skarpt markera mot alla som firat Hamas terrordåd på svensk mark.

– Notera, det här skedde redan innan Israel ens hade svarat på attacken, säger Ebba Busch.

Sedan tog hon i för att markera mot Hamas sympatisörer i Sverige.

– Den som hyllar det som Hamas kämpar för, hotar samtidigt det svenska samhället. Hyllningskörerna till Hamas avslöjar vilka värderingar som finns i vårt samhälle. Antisemitismen har funnits där hela tiden, något slumrande kanske.

Det här, menade Ebba Busch, är inget som går att blunda för längre.

Inte SD som skanderar slagord

Poängen hon ville etsa in var att Sverige nu har en viktig värderingsstrid att ta, där hon använde en fras hon använt många gånger tidigare, ”vårt etiska modersmål”.

Kritiken riktades sedan mot hur olika partier använt ”antisemitkortet” när det passat deras inrikespolitiska agenda.

– Man har inte tvekat med att varna för stöveltramp på våra gator om Sverigedemokraterna skulle komma nära makten och vi gjorde upp i frågor med dem, säger Ebba Busch.

– Vanvördigt har man använt Förintelseöverlevare som slagträn i den partipolitiska debatten för att främja sina egna maktpolitiska positioner. Men när nu antisemitiska rop ogenerat skanderas på våra torg, då är det tyst.

Nu när hatet mot judar ökar menade Ebba Busch att alla har ett ansvar att motarbeta antisemitism, inte minst partierna på vänsterkanten. På den efterföljande pressträffen förtydligade hon sig då hon fick frågor om SD:s antisemitism.

– Ser vi sverigedemokrater gå på gatorna nu och skandera antisemitiska slagord, nej, sa Ebba Busch.

Hon var sedan tydlig med att SD:s historia är djupt problematiskt och att det var ett underkännande att partiet kom in i Sveriges riksdag. Men, menade hon, den antisemitism som vi sett i Sverige den senaste tiden kommer främst från vänsterkanten.

Flytta familjer

Rent praktiskt menade KD-ledaren att den tidigare statsministern Göran Perssons (S) bok om Förintelsen ”Om detta må ni berätta” behöver tryckas på nytt, men där man också lägger till den moderna antisemitismen.

Den nyhet som Ebba Busch hade med sig och som hon senare också utvecklade i en pressträff efter själva talet handlade om att hela familjer ska få det lättare att flytta om en ungdom fastnat i gängkriminalitet.

---

Fakta: KD:s riksting

  • Kristdemokraterna har sitt riksting mellan 10–12 november i Helsingborg.
  • Cirka 400 motioner och en proposition ska man besluta om.

---

Fler artiklar för dig