Nyheter

Pastorer i Equmeniakyrkan delade om Piensoho som sin kyrkoledare

Pingstpastorn Niklas Piensoho har hamnat i blickfånget då inför val av ny samfundsledare • Så säger fem pastorer: “Ser gärna att valet faller på en kvinna” • “Tror att Niklas är ett väldigt bra förslag” • “Vi behöver ett samlande namn och inte en person som det blir strid kring”

En del pastorer som Dagen pratat med inom Equmeniakyrkan säger ja tack då namnet Niklas Piensoho nämns som samfundets nästa kyrkoledare. Andra är mer tveksamma, och anser att det vore bättre med någon som redan nu har sin förankring i samfundet.
– I en tid med så mycket splittring i samhället tror jag att vi behöver en samlande kraft, säger pastor Anna Lena Evehäll i Hagakyrkan i Örebro.

Att namnet Niklas Piensoho har nämnts som tänkbart namn till ny kyrkoledare för Equmeniakyrkan har satt i gång diskussionen. Själv har han artigt tackat för komplimangerna och känt sig hedrad att nämnas i sammanhanget, även om han i dag alltså är pastor och föreståndare för Filadelfiakyrkan i Stockholm och därmed en av pingströrelsens pastorer.

Ett väldigt bra förslag

Ebbe Andréasson är pastor och föreståndare för Fjällstugan i Jönköping. Han säger till Dagen att hans första reaktion då han läste om Niklas Piensoho som en eventuell kyrkoledare för Equmeniakyrkan var att det skulle vara fantastiskt.

– Jag tror att Niklas är ett väldigt bra förslag, säger han.

– Han har vuxit upp inom Equmeniakyrkan, även om det inte hette det då, och är även pastorsutbildad inom rörelsen. Han var föreståndare för Fiskebäcks missionsförsamling innan han kom till Filadelfiakyrkan i Stockholm. Han är en duktig och kompetent person.

Att Niklas Piensoho i dag är verksam inom pingströrelsen kan så klart skapa en del bekymmer, men Ebbe Andréasson säger att han vid det här laget varit föreståndare för Filadelfiakyrkan i Stockholm väldigt länge.

– Så det skulle vara en stor glädje för Equmeniakyrkan om han kom till oss, för han är en människa som kan samla folk och det behöver vi.

Finns det andra tänkbara namn?

– Givetvis. Här i Jönköping hade vi förra gången hoppats på Peter Bernhardsson. Det är också ett bra namn. Men det finns många fler.

Andra tänkbara namn är de biträdande kyrkoledarna Joakim Hagerius och Karin Wiborn. Ebbe Andréasson berättar att de i Fjällstugan har församlingsmöte den 26 november och ska då bestämma sig för vem de tänker nominera.

Ebbe Andréasson, pastor och föreståndare för Fjällstugan i Jönköping

Många goda krafter

Anna Lena Evehäll är pastor och föreståndare i Hagakyrkan i Örebro. Hon tycker att det finns många goda krafter i Equmeniakyrkan och föredrar att se någon av dessa som kyrkoledare efter Lasse Svensson.

– Jag ser inte riktigt poängen med att ta någon utifrån, även om det är en bra person. I församlingen har vi diskuterat olika tänkbara namn och vi kommer att nominera någon eller några av dessa. Men vi har inte bestämt oss än, säger Anna Lena Evehäll.

Är det en uppgraderad Lasse Svensson som behövs, eller någon som tänker mera nytt?

– Nej, det finns ingen som Lasse Svensson. Han har gjort det väldigt bra, och jag tror att vi behöver någon som, precis som Lasse, är förankrad i vår kyrka och har sin plattform där.

– En sammanhållande kraft behövs i vår tid med så mycket splittring i samhället. Jag tänker att det behöver vara en person som är inlyssnande och samtidigt en bra kommunikatör och god teolog.

En kvinna som ler.

Anna Lena Evehäll ser gärna att valet faller på en kvinna, för det skulle sända en signal om hur Equmeniakyrkan tänker i ledarfrågan. Men kön är inte avgörande, menar hon, utan det handlar om att få den som är bäst lämplig för uppdraget.

I spörsmålet om det ska vara två eller tre kyrkoledare tycker hon att det inte spelar så stor roll:

– Men det finns en poäng med att inte ställa en enda person ensam med det svåra uppdraget att leda kyrkan. Jag föredrar att vi fortsätter med ett delat ledarskap.

Har utmanat pingströrelsen

Torbjörn Bådagård är pastor och föreståndare i Uppsala missionsförsamling som har ungefär 450 medlemmar.

– Niklas Piensoho har gjort en fantastisk insats som föreståndare för Filadelfiaförsamlingen i Stockholm. På ett mycket spännande sätt har han utmanat pingströrelsen i frågor som hbtq och dopsyn, säger Torbjörn Bådagård.

Han tycker att Equmeniakyrkan befinner sig i en fas där behovet av en samlande kraft fortfarande är stor. Samfundet bildades 2011 och är i den bemärkelsen ett ganska nybildat samfund där det handlar om hur kyrkan ska hitta en gemensam grund där de tre traditionerna får möjlighet att både leva vidare men också att utmanas av varandra.

– Det är tre ganska olika samfund som gått samman, och därför tror jag att vi behöver en kyrkoledare som det blir enighet kring. Ett samlande namn och inte en person som det blir strid kring, menar Torbjörn Bådagård.

Har du något namn i rockärmen?

– Ja, men det är inget jag vill gå ut med i nuläget. Det återstår några veckor innan nomineringstiden är ute. Vi som församling kommer att skicka in förslag på namn.

Han menar att det läggs mycket fokus på de problem som finns i Equmeniakyrkan som samfund. Och problem finns, men Torbjörn Bådagård vill vända på steken och i stället fokusera på det positiva.

– Det talas mycket om en åldrande kyrka och ett samfund som krymper medlemsmässigt. Och detta stämmer, visst finns gott om utmaningar. Men det finns också mycket som är positivt, säger han.

– I min församling sjuder det av liv. Vi hälsar nya människor i olika åldrar välkomna och vi är lika glada när vi hälsar en 65-åring välkommen i församlingen som när en 25-åring kommer till oss.

Han citerar baptistteologen Larsåke W Persson som sagt att ”vi kan bara spela med de kort vi har”. Det vill säga att varje församling måste utgå från sin speciella verklighet och sammansättning.

– Jag önskar att vi som församlingar lite oftare skulle säga till oss själva och till varandra att vi duger som vi i är. Och så får vi arbeta och försöka utvecklas utifrån det, resonerar Torbjörn Bådagård.

Torbjörn Bådagård, pastor i Uppsala missionskyrka

Spännande namn

Johan Winbo, tillförordnad pastor och föreståndare i Ansgarsförsamlingen i Västerås, tycker att Niklas Piensoho är ett spännande och lite oväntat namn som förs fram i diskussionen. Han ser det som positivt att församlingarna inom Equmeniakyrkan tänker utanför boxen.

– Men jag kan inte bedöma vad det innebär om valet skulle falla på Piensoho. Jag är ny i Equmeniakyrkan och blev ordinerad och välkomnad som pastor i samfundet vid kyrkokonferensen för ett par månader sedan, säger Johan Winbo.

Vilka egenskaper tycker du att kyrkoledaren ska ha?

– Jag tycker att den formulering som kyrkostyrelsen presenterat inför processen är bra. Inte minst är det viktigt att den nya kyrkoledaren “har Jesus i centrum” och även formuleringen om att den personen ska ha en kreativ förmåga att tänka nytt och ta initiativ för att driva oss som församling framåt är central i sammanhanget, säger han.

JÖNKÖPING. Equmeniakyrkans kyrkokonferens. På bilden: Kollekt Equmeniakyrkans kyrkokonferens startade på onsdagskvällen i Jönköping med en gudstjänst i sporthallen Arenan. Många av församlingarnas ombud från hela Sverige föredrog att ta tåget till den klimatsmarta konferensen med temat Till jordens yttersta gräns.

Vill du se en person som är en samlande kraft eller en som tänker nytt?

– Det är en svår fråga att svara på, för i den situation som Equmeniakyrkan och många andra samfund befinner sig, behövs nog både och. Jag vill se att den nya kyrkoledaren, oavsett vem det blir, är en ledare som följer någon, ytterst Jesus Kristus, och det är samtidigt viktigt att den personen förmår att ena oss.

– För oss som kyrka och enskilda församlingar är det absolut viktigaste att vi presenterar Jesus, han är och har alltid varit svaret för vår värld i dag, avslutar Johan Winbo.

Johan WInbo

Rymmer olika traditioner

Anders Sjöberg är pastor och föreståndare för Donsö missionsförsamling.

Vad säger du om Niklas Piensoho som ny kyrkoledare?

– Niklas känner jag utifrån hans ledarskapserfarenheter, även om jag inte delar alla hans teologiska slutsatser. Ledarskapsförmåga har han visat, inte minst när det gäller att hantera dopfrågan i Filadelfiakyrkan i Stockholm, säger Anders Sjöberg.

Det han syftar på är hur församlingen under Niklas Piensohos styre lyckats hålla kvar vid pingströrelsens dopteologi där man praktiserar troendedop, samtidigt som han lyckats öppna för en ekumenisk förståelse, där även barndöpta får bli medlemmar.

– Man har löst den frågan utan att få en negativ splittring.

Anders Sjöberg säger att det här är en typ av ledarskap som också behövs i Equmeniakyrkan, eftersom det är ett samfund som rymmer olika kyrkliga traditioner.

Anders Sjöberg

En känd profil

Björn Asserhed är pastor och föreståndare för Equmeniakyrkan i Linköping.

Vad säger du om Niklas Piensoho som ny kyrkoledare?

– Det är självklart att hans namn nämns tänker jag, för han är en känd profil med förankring i Equmeniakyrkan, säger Björn Asserhed.

– Jag känner honom inte personligen, men det jag har sett är att han är en god ledare och han skulle kunna ge samfundet en tydlig riktning, det tror jag är något vi behöver.

Björn Asserhed säger att i Equmeniakyrkan kan de ha varit något försiktiga under årens lopp, då tre olika frikyrkosamfund fogades samman till ett.

– I början av vår livsfas har vi prövat oss fram en del, vilket till viss del har varit nödvändigt. Men kanske har vi också varit lite förlamade av dåliga siffror samt att det dragit åt lite olika håll.

Finns det andra tänkbara namn?

– Tankarna går så klart först till våra biträdande kyrkoledare, Joakim Hagerius och Karin Wiborn.

Equmeniakyrkan arrangerar Partiledarutfrågningarna i Vårgårda inför riksdagsvalet 2022.

---

Fakta: Equmeniakyrkan

  • Equmeniakyrkan är en av Sveriges största frikyrkosamfund med cirka 67 000 medlemmar.
  • Samfundet bildades 2011 via en sammanslagning av Svenska baptistsamfundet, Svenska missionskyrkan och Metodistkyrkan i Sverige.

---

Fler artiklar för dig