Nyheter

Stiftelse får inte ta över två skolor - har kristna intentioner i stadgarna

Trodde ansökan skulle godkännas utan problem - Stiftelsen överklagar Skolinspektionens beslut, som hänvisar till stadgar där Bibeln beskrivs som svaret på mänsklighetens behov

Stiftelsen Agape Norrköping är sedan tidigare huvudman för en kristen skola i Norrköping, och äger aktiebolaget som driver två andra kristna skolor, i Nyköping och Flen. Ändå får stiftelsen inte ta över som huvudman för de skolorna.
– I mer än 30 år har vi fungerat som skola utifrån allsidiga, sakliga och vetenskapliga premisser – samtidigt som många av oss har en tro. Varken vi, våra elever eller föräldrar har funnit det svårt att förena, säger skolchef Jan Rosman till Dagen.

Stiftelsen Agape Norrköping är huvudman för Johannesskolan och Vindruvans förskola i Norrköping. Dessutom äger man till 100 procent det aktiebolag, Nyfo AB, som är huvudman för de konfessionella grundskolorna Fokusskolan och Ålidenskolan, som ligger i Nyköping respektive Flen.

I december förra året ansökte stiftelsen om att ta över som huvudman för Fokusskolan och Ålidenskolan, för att samla driften av samtliga skolenheter under samma tak.

– Vi vill skapa en enda utbildningsorganisation för tre skolor på tre olika orter, säger Jan Rosman, som är ordförande i stiftelsen och skolchef.

– Det finns också administrativa vinster av att vara en enda organisation. Då behöver man till exempel inte fakturera mellan bolag, utan kan fördela medel internt, så att alla verksamheter mår bra.

Jan Rosman

Trodde på bifall

Jan Rosman, som också grundat Trosrörelse-församlingen Agape i Norrköping, trodde att ansökan skulle godkännas utan problem. Detta i och med att stiftelsen redan är huvudman för en grundskola och dessutom huvudägare till Nyfo AB.

Ändå blev det avslag på ansökningarna.

I beslutet gällande Fokusskolan, från den 29 september, anför Skolinspektionen två argument mot förändringen: dels har inte stiftelsen frågat vårdnadshavarna om de vill ha kvar sina barn i skolan även efter ett ändrat huvudmannaskap, dels hänvisar stiftelsens stadgar till kristna intentioner.

När stiftelsens stadgar antogs 1984 fanns inte något syfte att bedriva offentligfinansierad skola. Däremot står det att all verksamhet som ”styrelsen vid varje tidpunkt finner lämpligt”, såsom förlagsverksamhet, konferenser, bibelskola och annat, ska följa grundarnas intentioner: ”att Bibeln är Guds ofelbara ord och innehåller svaret på hela mänsklighetens alla behov, att Gud genom Jesus Kristus har gett sitt eget liv till alla som tar emot honom i tro, och att Gud vill frälsa människan till ande, själ och kropp och dessutom totalt försörja, beskydda, välsigna och bevara henne”.

Skyldig följa stadgarna

”Det är Skolinspektionens bedömning att utbildning som bedrivs enligt dessa stadgar inte samtidigt kan förväntas leva upp till skollagens och läroplanens krav på allsidighet, saklighet och vetenskaplig grund,” skriver Skolinspektionen i sitt beslut.

”Eftersom en stiftelse är skyldig att följa sina stadgar anser Skolinspektionen att det inte kan förväntas att Stiftelsen, samtidigt som den ska följa sina stadgar, också kommer följa skolförfattningarnas krav i detta hänseende.”

Att stiftelsen redan bedriver en grundskola påverkar inte Skolinspektionens bedömning. Inte heller tar myndigheten hänsyn till att stiftelsen 2017 ansökte om att ändra sina stadgar, men inte fick tillåtelse till det av Kammarkollegiet. I mitten av oktober överklagade stiftelsen beslutet till förvaltningsrätten i Stockholm.

– Vi gör nu en intresseundersökning bland föräldrarna och håller på att anta en tillämpningsföreskrift för de ursprungliga stadgarna. Det kan man göra om en stiftelsens stadgar blivit otjänliga och inte längre är ändamålsenliga, säger Jan Rosman.

Fler artiklar för dig