Nyheter

Lärare spådde elever på skoltid - nu anmäls skolan

“Gymnasiet tillåter ockultism av en tjänstgörande lärare under skoltid” • Rektorn: Att spå i kristaller är inte värre än att klä ut sig till häxa till påsk • Varken Skolinspektionen eller Skolverket har tidigare tagit ställning till en liknande situation.

Praktiska gymnasiet i Nykvarn i Södermanland har anmäls till Diskrimineringsombudsmannen och till Skolinspektionen. Detta efter att en lärare och ”bekännande häxa” spått elever och lärare under skolans Halloweenfirande.

Den anonyma anmälaren påpekar att skolan generellt inte tillåter religiösa ceremonier, men att gymnasiet i detta fall “tillåter ockultism av en tjänstgörande lärare [...] under skoltid i skolans lokaler”.

”Detta är diskriminerande mot andra trosutövningar”, menar personen som argument för sin DO-anmälan.

Anmälan gäller ett inslag på Praktiska Gymnasiet i Nykvarn onsdagen den 25 oktober, i samband med skolans Halloweenfirande. Enligt anmälaren ska då de elever och lärare som så önskade ha blivit spådda av en lärare som sagt sig vara utövare av wicca, en nyhednisk naturreligion med två eller flera gudomar.

”Wiccaner utövar magi, framför allt med ett rent religiöst syfte i ritualer som exempelvis de vid årshögtiderna, men även för mer praktiska ändamål, som helande, spådom eller att hitta ett jobb,” står det på en hemsida om religionen.

Praktiska gymnasiet i Nykvarn.

Spökrum med ”påstådda häxan”

Skolans rektor, Emma Sennebäck Andersson, skriver i ett mejl till Dagen att en av de aktiviteter som lärarna erbjöd eleverna under tema-dagen utgjordes av ett ”spökrum där en av skolans lärare (den påstådda ‘häxan’) beskrev besökarnas personlighetstyp med hjälp av stenar. Bara positiva saker lyftes fram.”

– Skolans lärare hade fria händer men jag hade full insikt i de aktiviteter som planerades och dessa är alltid mitt ansvar som rektor, tillägger hon.

Att den aktuella läraren skulle utge sig för att vara en häxa inom religionen wicca är inget rektorn säger sig känna till.

– Detta känner jag inte till och jag lägger mig inte heller i vad mina lärare kallar sig så länge det inte går ut över deras roll som lärare, skriver hon till Dagen.

Hur ser du på att genomföra sådana aktiviteter på skoltid där elever involveras?

– Halloween är en högtid som i dessa tider kan rymma både allvar och skoj. Syftet med vår temaeftermiddag var att ha roliga aktiviteter där elever och lärare fick bryta sina vanliga lektioner för att göra något tillsammans, svarar Emma Sennebäck Andersson.

– Att låta en lärare spå elever med stenar må vara annorlunda men jag tycker inte det är värre än att dekorera skolan med skelett, dela ut godis i form av dödskallar eller klä ut sig till häxa till påsk.

Hon tillägger att avsikten inte var att göra någon upprörd.

– Om jag får signaler från våra elever att de inte uppskattade aktiviteten eller att någon tagit illa upp så kommer vi givetvis att tänka om inför kommande temadagar.

Vare sig Skolinspektionen eller Skolverket säger sig ha tagit ställning till en liknande situation i en skola tidigare. Skolverket kan heller inte svara Dagen på om reglerna om konfessionella inslag är tillämpliga i fallet.

Dagen har sökt läraren i fråga.

Den som gör en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen ska enligt myndigheten få besked inom en månad om huruvida anmälan utreds eller inte.

---

Fakta: Konfessionella inslag

  • Konfessionella inslag definieras i skollagen som ”bekännande eller förkunnande inslag som tillhör en viss religion och som initieras och genomförs av huvudmannen eller på dennes uppdrag”.
  • Utbildningen vid en kommunal skola ska vara icke-konfessionell. För fristående huvudmän är det tillåtet med konfessionella inslag och inriktningar så länge själva undervisningen är icke-konfessionell. Deltagandet i konfessionella inslag ska i så fall vara frivilligt.

---

Fler artiklar för dig