Nyheter

Norska kronprinsen: Jesus blev min förebild när barnflickan läste Bibeln för oss

Kronprinsen i ny biografi: “Han åt med tullmän och syndare... Det tyckte jag om”

Norska kronprinsen Haakon fick Jesus som förebild när han var barn. Det framkommer i en ny biografi, där tidigare barnflickan Berit Tversland lyfts fram som den som läste bibelberättelserna för kungabarnen.

Det är norska tidningen Vårt Land som berättar historien med uppgifterna från den nya biografin ”Haakon – historier om en tronarvinge”, skriven av författaren Kjetil Østli.

Kronprinsen delar i boken med sig av barnatro och gudstjänstbesök, och reflekterar runt människor och Gud. Och han tillskriver alltså tidigare barnflickan Berit Tversland, som fanns tolv år i kungafamiljen, att han fick med sig bibelberättelserna.

”Det var så jag lärde mig om Jesus, och det var nog på grund av Berit jag fick Jesus som förebild. Jesus kunde prata med hög och låg, fattig och rik. Han åt med tullmän och syndare, som de kallas i Bibeln. Det tyckte jag om”, berättar kronprins Haakon i biografin.

Barnflicka fick erkännande

När det var dags för konfirmation i Norska kyrkan, hade Haakon övat in första kapitlet i Johannes evangelium i Nya testamentet, som han framförde för gästerna. I boken berättar han: ”Då jag var färdig gav min farfar en liten nickning till Berit, en kort men erkännande nickning. Senare har Berit berättat för mig att det här var enda gången hon såg kung Olav rörd”, står det i boken.

Norges kung Olav V dog 1991 och efterträddes då av sin son Harald, kung Harald V, nuvarande kronprins Haakons pappa, .

”Gud ville att jag skulle vakna”

Kronprins Haakon berättar också, enligt Vårt Land, om hur hans mamma, drottning Sonja, varje kväll läste en strof om hur han skulle vakna upp till fågelsången i morgon igen, ”om Gud så ville”.

”Jag tog med mig att Gud ville att jag skulle vakna nästa morgon. För mig var det ett fint sätt att möta natten på”, förklarar norske kronprinsen.

I biografin berättar han också om hur han som vuxen fått möta sydafrikanske kyrkoledaren Desmond Tutu och fått följa med honom på gudstjänst under en resa med norska Kirkens Nødhjelp.

Kungahuset slår vakt om tron

Litteraturvetaren och författaren Tore Rem, som tidigare har skrivit om kung Olav V, säger till Vårt Land att den kristna tron utan tvekan har betytt mycket för den norska kungafamiljen, som har velat ha kvar sin bekännelseplikt till den kristna tron i grundlagen.

– Det är otvivelaktigt intressant hur långt kronprins Haakon Magnus går i att förmedla en innerlighet i förhållande till kristendomen, och att han så framhäver Jesus som förebild.

– Så långt behöver han självklart inte gå i offentligheten och i ett norskt samhälle som är åtskilligt mer sekulariserat och mångfaldigt i fråga om livssyner än det var på kung Olavs tid, säger Tore Rem till Vårt Land.

---

Fakta: Kronprins Haakon av Norge

  • Född 1971, och kronprins sedan hans pappa blev kung Harald V 1991.
  • Sedan 2001 gift med Mette-Marit Tjessem Høiby, som då blev kronprinsessa av Norge.

---

Fler artiklar för dig