Nyheter

Equmeniaförsamlingar vill se Piensoho som sin samfundsledare

Vill locka tillbaka föreståndaren för Filadelfiakyrkan i Stockholm till samfundet han tidigare jobbade i.

Nästa år ska Equmeniakyrkan välja ny kyrkoledare. Enligt uppgift kommer flera församlingar att föreslå Niklas Piensoho, föreståndare i Filadelfiakyrkan i Stockholm.
– Otroligt hedrande, säger han till Sändaren.

Lasse Svensson har varit kyrkoledare för Equmeniakyrkan sedan starten för över tio år sedan. Men efter tre mandatperioder är det dags för honom att lämna över stafettpinnen.

En ny kyrkoledare ska därför väljas när samfundet möts till kyrkokonferens i Göteborg nästa sommar och senast den 14 december ska församlingarna ha lämnat in sina namnförslag till kyrkostyrelsen.

Ännu återstår det alltså fem veckor av nomineringstiden, men redan nu avslöjar Sändaren några namn som har diskuterats i församlingarna. Två av dessa är Joakim Hagerius och Karin Wiborn, de nuvarande biträdande kyrkoledarna, som har ställt sina namn till förfogande. Tre andra namn är de regionala kyrkoledarna P-O Byrskog (Region Mitt) och Johan Einarsson (Region Öst), liksom den tidigare regionala kyrkoledaren i Öst, Peter Bernhardsson.

”Inget att ta ställning till”

Men enligt Sändaren har flera församlingar även lyft fram Niklas Piensoho, pastor och föreståndare i Filadelfiakyrkan i Stockholm sedan 2006, som en potentiell kandidat. Innan han tog över ledningen för Sveriges största pingstkyrka arbetade han i Fiskebäcks missionskyrka utanför Göteborg och han är också utbildad vid Missionsförbundets teologiska seminarium.

Själv säger han sig vara smickrad över att nämnas i diskussionerna.

– Det är otroligt hedrande att efter 17 år i ett annat sammanhang bli föreslagen till kyrkoledare i Equmeniakyrkan. Men än så länge har jag inte fått någon fråga och har inget att ta ställning till, säger Niklas Piensoho till Sändaren.

Samtidigt säger han att han trivs ”så oerhört bra i min nuvarande tjänst”.

– Men naturligtvis skulle jag på allvar ta ställning till en konkret fråga, säger han.

---

Fakta: Equmeniakyrkan

  • Bildades 2011 genom en sammanslagning av Metodistkyrkan i Sverige, Svenska baptistsamfundet och Svenska missionskyrkan. Då var arbetsnamnet Gemensam framtid.
  • 2013 beslutades det att namnet på samfundet skulle vara Equmeniakyrkan.
  • Equmeniakyrkan är landets näst största frikyrkosamfund.
  • Vid årsskiftet 2022/2023 bestod Equmeniakyrkan av 57 733 medlemmar – jämfört med 58 569 året innan.
  • Antalet församlingar uppgick vid årsskiftet 2022/2023 till 623, jämfört med 637 året innan.

---

Fler artiklar för dig