Nyheter

”Religion är ondska” – då replikerade Alice Bah Kuhnke (MP)

MP-toppen manade till fred och ville inte ta ställning för israeler eller palestinier i det krig som pågår

Miljöpartiets toppkandidat till EU-valet fick ett oväntat tillfälle att berätta om hur hennes kristna tro sporrar henne att göras gott. Detta efter att Alice Bah Kuhnke lagt upp en bild på sig själv då hon tände ljus i en kyrka och önskade fred i Mellanöstern.

”Religioner är roten till krig och ondska.”

Det svaret fick MP-politikern Alice Bah Kuhnke efter att ha lagt ut en bild på sig själv på Instagram där hon tände ett ljus vid ett besök i kyrkan. I inlägget hade hon också skrivit om sin längtan efter fred mellan israeler och palestinier, där budskapet var att aldrig bereda väg för hatet utan i stället tända ett ljus.

”Jag tror jag förstår vad du menar”, svarar Alice Bah Kuhnke personen som efteråt ville peka ut religion som roten till världens krig och elände.

”Men för mig, trots kristendomens blodiga historia, har tron varit en livlina som gett mig kraft att verka i kärlek.”

Toppar EU-listan

Alice Bah Kuhnke (MP) är i dag EU-parlamentariker och nyligen kom också beskedet att hon toppar Miljöpartiets lista inför nästa års EU-val, med Pär Holmgren och Isabella Lövin på de nästkommande platserna. Hon har tidigare också varit kulturminister.

Som politiker använder hon ofta sitt Instagramkonto för att profilera sig, och det gäller även det inlägg hon gör efter att i söndags ha besökt en gudstjänst. Hennes inlägg handlar till stor del om hur hon som miljöpartist agerat i frågan om Israel och Palestina, vilket handlar om att fördöma den israeliska bosättarpolitiken, att arbeta för en tvåstatslösning samt att få till ett ökat bistånd, där hon nämner både Diakonia och Act Svenska kyrkan som organisationer som positiva föredömen.

Tänd ett ljus

I sitt inlägg tar hon inte parti för någon part, utan skriver om vikten att mota bort hat och terror för att i stället verka för fred. Något hon säger sig ha blivit stärkt i efter sitt besök i kyrkan.

”På mässan denna söndagsmorgon talade prästen om att ljusen vi tänder i mörkret, är trotsiga ljus. Det kommer krävas mod att vara dem som trotsar, som provocerar, som inte faller in i våldets talkörer. Som fortsätter göra allt vi kan, i det mörkaste mörker, för fred”, skriver Alice Bah Kuhnke.

Hon avrundar med att hon ska lyssna både till sina judiska och palestinska vänner och hoppas att fler ska bestämma sig för att välja bort hatet, och i stället tända ett ljus. ”Ett enda bröd – en enda mänsklighet”, avslutar hon sitt inlägg.


---

Fakta: EU-valet 2024

  • Juni 2024 är det EU-val. Alla 27 medlemsländer ska då välja sina representanter i Europaparlamentet.
  • Valet sker genom att man röstar på nationella partier, som sedan samarbetar tillsammans i partigrupper.

---

Fler artiklar för dig