Nyheter

Prästen Peter Bexell får pris - kopplar ihop tro, rit och rum

Peter Bexell belönas med småländskt pris för sitt författarskap och forskning

Prästen Peter Bexell har försökt visa hur gudstjänstlivet och kyrkorummet hänger ihop. Nu får han Smålands akademis Wallquistpris 2023 för sitt författarskap och sin forskning.

Peter Bexell, snart 79 år, finns i Kalmar och har sedan 1990-talet forskat och skrivit kring kyrkosyn, kyrkobyggnadernas funktion och gudstjänstlivet. Detta med ett tusenårigt perspektiv.

Smålands akademi skriver i sin motivering till priset att han därmed ”på ett framsynt sätt har bidragit till kyrkans utveckling in i det tjugoförsta århundradet”.

– Det känns väldigt högtidligt att få motta det här priset, säger Peter Bexell till Dagen, inför överlämnandet i Växjö domkyrka nästa lördag, 11 november.

En av flera pristagare

Han är en av sex småländska pristagare inom olika områden kring kultur, vetenskap, samhällsdebatt och teologi med mera, och belönas med 25 000 kronor.

Peter Bexell, som är teologie doktor vid Lunds universitet, har bland annat gett ut boken ”Kyrkornas mysterium” (2015).

– Poängen är att kyrkorna är många och kan se olika ut, men Jesusmysteriet är ett enda över allt, säger han.

Vill svara på frågan ”varför?”

Peter Bexell tycker att kulturvårdande myndigheter och andra lägger fokus på kyrkobyggnaderna endast utifrån hur de är byggda och vilka som varit arkitekter och konstnärer. Men sällan ställs frågan varför kyrkorna finns där. Där har han försökt bidra.

Vad är svaret på frågan?

– Därför att det är där i kyrkan vi möter Gud. Punkt.

– Jag har skrivit om de tre korta orden tro-rit-rum. Tron ger grunden för gudstjänsten (riten) som firas, och den gör att rummet ser ut som det gör. De tre sakerna hänger ihop, säger Peter Bexell.

Trots att han kommit upp i åren åker han fortfarande runt och berättar om kyrkorna och hur byggnaderna hänger ihop med gudstjänsterna och det inre livet i studiecirklar och annat. Då och då hjälper han också till och predikar.

---

Fakta: Smålands akademi

  • Grundades 1993 av biskop Jan Arvid Hellström, professor Lars-Olof Larsson och fil. dr h. c. Stig Tornehed.
  • Sällskapet träffas runt skaldebiskopen Esaias Tegnérs födelsedag den 13 november varje år. Då delas priser och belöningar ut för insatser i akademiens anda.

---

Fler artiklar för dig