Nyheter

Därför går medlemmar ur Svenska kyrkan – vanligaste orsaken

Undersökning bland medlemmar som lämnat kyrkan visar tydlig trend i skälen till utträden.

Den vanligaste orsaken till att begära utträde ur Svenska kyrkan är att man inte tror på Gud. Därefter kommer ekonomiska skäl, visar en enkät gjord bland tidigare medlemmar.

Det är Kyrkans tidning som i en artikel berättar om enkätsvaren från 1 671 medlemmar som lämnade Svenska kyrkan förra året, 2022. Detta bland totalt 46 817 begärda utträden under förra året.

De flesta som lämnar kyrkan gör det under höstmånaden oktober då mörkret tilltar, och som vi just har passerat.

Politiska skäl ovanliga

Av de svarande i kyrkans årliga enkät till allmänheten anger 31 procent att de har lämnat Svenska kyrkan av anledningen att de inte tror på Gud. Näst vanligast är att gå ur av ekonomiska skäl, något som 26 procent uppger.

Av enkätsvaren går också att utläsa att 14 procent har lämnat kyrkan av ”annat skäl” och där den vanligaste orsaken då är att personen har bytt samfund.

I den sistnämnda kategorin kan också teologiska och politiska frågor ingå, skriver Kyrkans tidning. En procent har exempelvis gått ur kyrkan för att den är ”för vänster”. Lika många har lämnat för att de betraktar kyrkan som ”för konservativ”, enligt enkätsvaren.

Det finns också de som har ilsknat till och blivit arg på någon av kyrkans representanter. Den gruppen tidigare medlemmar uppgår till fyra procent av de svarande i enkäten.

Kontakt med kyrkan ändå

Josephine Ganebo Skantz, utredare vid enheten för forskning och analys vid kyrkokansliet i Uppsala, uppger att 70 procent av de tidigare medlemmarna trots utträdet ändå har haft kontakt med Svenska kyrkan under det senaste året.

Att besöka en kyrkogård är vanligast, men det kan också handla om att delta i dop, konfirmation, vigsel eller en begravning, eller att bara tänd ett ljus i en kyrka.

– Det är inte alltid medlemskapet som behöver avgöra huruvida man är i kyrkan eller inte, säger Josephine Ganebo Skantz till Kyrkans tidning.

Utträde ur Svenska kyrkan, medlemstapp, lämnar kyrkan, gå ur kyrkan, lämna kyrkan,
Fler artiklar för dig