Nyheter

Bedragare fakturerade kyrkor 80 000 kronor – tre män åtalas

Lurade till sig varor för tiotusentals kronor genom att uppge kyrkans organisationsnummer - tills en anställd kände igen numret och agerade.

Tre män köpte varor för närmare 80 000 kronor i Julabutiker och uppgav att fakturorna skulle skickas till församlingar inom Svenska kyrkan. Nu åtalas de för en rad misstänkta bedrägerier.

Det var under en fyra veckor lång period hösten 2021 som Julabutiker i Stockholmsområdet samt Västerås utsattes för bedrägerier, sammanlagt till ett värde av 78 598 kronor. I samtliga fall köptes varor för tusentals kronor samtidigt som församlingar inom Svenska kyrkan angavs som fakturamottagare.

Enligt stämningsansökan, som har lämnats in till Södertörns tingsrätt, inträffade det första bedrägeriet den 10 oktober 2021. Vid det aktuella tillfället befann sig en svenskkyrklig präst i butikens kassakö. Framför sig hade prästen en man, och när mannen skulle betala noterade prästen att mannen, som ville betala med faktura, uppgav ett bekant organisationsnummer till kassören.

Kontaktade församlingen

– Alla församlingar i Svenska kyrkan har liknande organisationsnummer. När jag hörde numret började jag därför lyssna noggrannare. Jag lade också märke till att kunden enbart skulle köpa verktyg av dyraste märket, Makita. När kassören efteråt sa ”Han hade ett annat foto i passet” till sin kollega insåg jag att något varit galet, har prästen tidigare berättat för Dagen.

På väg hem gjorde prästen lite efterforskningar och kom då fram till att organisationsnumret gick till Tyringe församling i Skåne. Han kontaktade församlingen för att fråga om de hade någon anställd i Stockholmsområdet. Svaret var nej och den dåvarande kyrkoherden i församlingen valde därefter att polisanmäla bedrägeriet.

Fakturor och fotografier

Men när åtal nu har väckts visar det sig att det inte bara var församlingen i Lunds stift som råkade illa ut.

Av stämningsansökan framgår att butikskedjan utsattes för ytterligare nio bedrägerier under de kommande veckorna. Vid dessa tillfällen uppgav gärningsmännen omväxlande att fakturorna skulle skickas till Huddinge pastorat, Eskilstuna pastorat, Vetlanda pastorat, Bromölla pastorat, Södra Ölands pastorat samt Götene pastorat.

Tre personer är misstänkta för brotten, en av dessa är tilltalad i samtliga fall. De två övriga är tilltalade i nio, respektive ett fall. Bevismaterialet består bland annat av fakturor och fotografier, men ingen av de åtalade har medgett inblandning.

Fler artiklar för dig