Nyheter

Fängelse för man som högg ihjäl pastor i Stockholm

Hittades inrullad i en matta på havets botten. Brodern om mördade pastorn från Ukraina: ”Han ägnade hela sitt liv åt att föra kunskapen om Gud vidare till andra människor”

En pastor, ursprungligen från Ukraina men aktiv inom Adventistkyrkan i Sverige, hittades tidigare i år inrullad i en matta på havets botten. Nu har en man dömts till nio års fängelse för dråp och grovt gravfridsbrott.

Den 54-årige pastorn försvann i februari efter en fest i en industrilokal i Märsta. Några dagar senare hittades han i vattnet utanför Gålö i Stockholms skärgård. Han var då inrullad i en matta med en betongplint som tyngd. En undersökning visade att pastorn hade dött av stickskador mot bröstet. På kroppen hittades också hårstrån som kunde bindas till den nu dömde mannen, som äger den verkstad i Märsta där festen den aktuella kvällen ägde rum.

Enligt Aftonbladet skriver tingsrätten att bevisen entydigt talar för att verkstadsägaren berövat pastorn livet genom att sticka honom i bröstet så att han förblödde. Eftersom det samtidigt inte är klarlagt att mannen haft för avsikt att mörda pastorn, döms han till nio års fängelse för dråp och grovt gravfridsbrott.

Infekterad relation

Aftonbladet har tidigare intervjuat pastorns yngre bror i en podd. Han förklarade då att hans äldre bror, som hade bott i Sverige av och till i många år, var djupt troende.

– Han ägnade hela sitt liv åt att föra kunskapen om Gud vidare till andra människor.

Exakt vad som hände när pastorn förlorade livet är höljt i dunkel. Men Aftonbladet uppger att de båda männen hade haft en infekterad relation. Bland annat ansåg pastorn, som hade arbetat för den nu dömde mannen, att verkstadsägaren var skyldig honom pengar för utebliven lön. Dessutom ska de ha stått på olika sidor i det pågående kriget i Ukraina.

Den nu dömde mannen har genomgående nekat till brott. Han har i stället skyllt på en ”mystisk figur”, men detta avvisas helt av tingsrätten.

Fler artiklar för dig