Nyheter

De säljer kyrkan - för att rädda personalen

”Hårddrar man det hela, om vi vill behålla kyrkan måste vi avskeda någon”

Vad är viktigast, kyrkobyggnaderna eller de anställda? Svenska kyrkan står på många platser inför svåra beslut då ekonomin krymper på grund av färre antal medlemmar. Nästa vecka fattas beslutet att sälja Grängesbergs kyrka.

– Det är en sorg. En kyrka är alltid en kyrka, säger Anna-Karin Andersson om beslutet att sälja Grängesbergs kyrka.

Hon är kyrkorådets ordförande i församlingen Gränge-Säfsnäs och därmed ytterst ansvarig att försäljningen blir av. Beslutet ska formellt fattas på kyrkofullmäktige den 8 november, men redan nu råder en stor enighet om vad som behöver göras.

– Det här var ett jättesvårt beslut att ta och vi har velat fram och tillbaka ganska länge, men nu har vi landat här, säger Anna-Karin Andersson.

Sviktande ekonomi

Anledningen till att församlingen måste sälja kyrkan handlar om sviktande ekonomi, där det år efter år blivit svårare att få en budget att gå ihop. Anna-Karin Andersson förklarar att det handlar om att medlemmarna blir färre samt att elkostnaderna har stigit.

– För att möta det här har vi krympt vår personalstyrka. Men nu har vi en minimibemanning som vi inte kan gå under längre. Till slut landade det i att valet stod mellan personal eller fastigheter, säger hon.

Så tre olika fastigheter ska nu säljas, två församlingshem och Grängesbergs kyrka. Och det är försäljningen av kyrkan som svider. Men Anna-Karin Andersson förklarar att det är den krassa ekonomiska verkligheten de har att rätta sig efter.

– Vi har i dag driftskostnader på kyrkan som motsvarar en tjänst. Så hårdrar man det hela, om vi vill behålla kyrkan måste vi avskeda någon i personalen, säger hon.

Gravkapell blir kyrka

Anna-Karin Andersson, ordförande i kyrkofullmäktige Gränge-Säfsnäs.

Valet blev alltså att satsa på personalen och den verksamhet man som församling bedriver. I stället för den tegelkyrka som är byggd 1974 ska man nu göra om ett mindre kapell vid kyrkogården till en ny gudstjänstlokal och bygga upp verksamheten på ett helt annat sätt.

Tror du att er situation är unik?

– Nej, vi är inte unika på något sätt, utan man hör samma sak överallt med krympande ekonomier och församlingar som slås samman, säger Anna-Karin Andersson.

Själv säger hon sig uppskatta att Svenska kyrkans olika församlingar finns så nära församlingsborna som möjligt. Men utvecklingen nu går mer åt motsatt håll, med sammanslagningar och större enheter.

– Vi ser det också här också, inom någon mandatperiod kanske vi måste gå samman med någon annan, suckar Anna-Karin Andersson.

Nästa steg – pastorat

Just nu är Gränge-Säfsnäs församling en av två som finns i Ludvika kommun, och som det ser ut i dag klarar de sig bra var för sig. Men på sikt, om ekonomin inte går ihop, kan det leda till att man slås ihop och ett tänkbart scenario då är att vi får se Ludvika pastorat bildas. Om inte utvecklingen kan vändas på något sätt.

– Men våra medlemmar blir äldre och även om folk inte går ur kyrkan så är det ändå fler som avlider än som döps.

Så hur framtiden på sikt kommer att se ut är oklart. Men till en början ska nu kyrkan säljas och en svår omställning påbörjas.

---

Fakta: Grängesbergs kyrka

  • Grängesbergs kyrka är en av tre kyrkor i Gränge-Säfsnäs församling och beslut fattas nästa vecka att den ska säljas.
  • Församlingen är liten och består av cirka 5000 medlemmar, där drygt 60 procent av befolkningen i upptagningsområdet är medlemmar i Svenska kyrkan.
  • Anna-Karin Andersson är ordförande i kyrkofullmäktige och representerar den lokala nomineringsgruppen Kyrklig samverkan.
  • Hon är också invald till kyrkomötet där hon representerar Centerpartiet.

---

Fler artiklar för dig