Nyheter

Fattigdomsrapport visar: Rekordmånga söker hjälp

Fler grupper behöver hjälp i dag • Ökat behov av diakoni • Pingst Södertälje: Vanliga barnfamiljer och ensamstående kommer till oss för att få mat.

Prisökningar och inflation tvingar allt fler människor i Sverige att söka matstöd.
– Det som ökat det senaste året är att vanliga barnfamiljer och ensamstående kommer till oss för att få mat, instämmer Helen Lind Jaktlund, som leder det sociala centret vid Södertälje Pingst.

I sin senaste så kallade fattigdomsrapport beskriver Stadsmissionen en kraftigt ökande efterfrågan på matstöd av olika slag, såsom måltider, matvaror, rabatterade varor eller presentkort till livsmedelsbutiker.

”Stadsmissionen runt om i landet vittnar [ …] om ett fördubblat antal besökare som kommer för mat – eller som behöver matstöd,” skriver Stadsmissionen i rapporten.

Faktum är att andelen matstödsinsatser utgjorde 72 procent av alla insatser 2022, vilket är den högsta noteringen sedan rapporten lanserades 2014.

Instämmer i bilden

Helen Lind Jaktlund på Södertälje Pingst sociala center ser att fler grupper av människor i dag efterfrågar matstöd. Hit kommer i snitt 100–150 gäster om dagen de tre dagar som man erbjuder fika eller lagad mat.

Två dagar i veckan delar centret dessutom ut sådan mat och andra förnödenheter som man fått hämta gratis i fyra matbutiker.

Södertälje Pingsts sociala center.

Det är grupper som vi egentligen aldrig ser annars på vårt center, och som inte ska behöva komma hit.

—   Helen Lind Jaktlund

– Antalet besökare har varit ganska konstant, med många hemlösa, missbrukare och människor som mår psykiskt dåligt. Det som ökat kraftigt det senaste halvåret är att vi ser nya grupper, som vanliga barnfamiljer och ensamstående, säger Helen Lind Jaktlund till Dagen.

– Det är grupper som vi egentligen aldrig ser annars på vårt center, och som inte ska behöva komma hit. Man får det mesta i livet att fungera, och kan betala hyran, men klarar inte det där extra.

Helen Lind Jaktlund och hennes kollega Veronica Ericson märker över lag av en stor oro för att inte kunna betala sina räkningar, och försöker att slussa människor vidare till socialtjänsten.

– Vi betonar att vi inte är en socialtjänst utan en kyrka och att vi ska göra det som kyrkan gör. Men vi försöker att hjälpa till, förklara vem man ska vända sig till och ibland hur man fyller i olika papper.

Helen Lind Jaktlund ser en ökad efterfrågan även i Uppsala, där Pingstkyrkan delar ut presentkort till behövande.

Södertälje Pingsts sociala center.

Stort matstöd från Svenska kyrkan

Liknande signaler kommer från Svenska kyrkan, som för första gången låtit undersöka hur församlingarna arbetar med matbistånd.

Kartläggningen, publicerad i rapporten Nyckeln till Svenska kyrkan för 2023, visar att 86 procent (289 av 336) av de svarande församlingarna arbetar med matbistånd i någon form. En majoritet av de svarande, 61 procent, gör dessutom bedömningen att behovet av matbistånd ökade mellan september 2021 och september 2022.

Att mathjälpen ökar är inte oproblematiskt, menar diakonen Elinn Leo Sandberg, doktorand i socialt arbete vid Lunds universitet och den som gjort kartläggningen.

”När Svenska kyrkan tar ett större ansvar flyttas en del av ansvaret för lösningarna från det offentliga skyddsnätet till civilsamhället. Denna utveckling kan på sikt innebära en mer permanent ansvarsförskjutning och förändring av välfärden,” varnar hon, och riktar två frågor till Svenska kyrkan:

”Vilka diakonala verksamheter ska Svenska kyrkan prioritera när resurserna är begränsade? Vad vill Svenska kyrkan uppnå med förmedlingen av matbistånd?”

Dagen besöker Stockholms Stadsmissions butikskedja Matmissionen, som är en “social supermarket”. Den nyöppnade butiken är Matmissionens femte butik och ligger i Kista Galleria.

Förändrat samhällskontrakt

Intresset för teologisk reflektion kring diakoni och diakonins nya förutsättningar är stort, noterar Maria Ledstam vid Akademi för ledarskap och teologi, ALT, som har Pingst FFS, Svenska alliansmissionen och Evangeliska frikyrkan som huvudmän. Hon är samordnare för den terminslånga utbildning i diakonalt och socialt arbete (Dios), som erbjudits i fyra år.

– Nästan alla församlingar inom samfunden som ALT representerar har någon form av diakonal verksamhet och ser den som en naturlig del av församlingens liv, säger Maria Ledstam till Dagen.

– Många pekar på att vi nu ser ett förändrat samhällskontrakt, och att kyrkorna går in och tar mer ansvar för välfärdsutbudet. Hur hanterar man det som församling, vilka teologiska riktlinjer finns och hur fungerar det i samarbete med det offentliga? Vi märker ett stort behov av att fördjupa sig i de här frågorna, och inte minst av att bevara den teologiska reflektionen.

---

Fakta: Matstöd

  • Stadsmissionens fattigdomsrapport görs årligen sedan 2014.
  • Den senaste rapporten visar att 72 procent av insatserna utgörs av matstöd, vilket gör den till den i särklass största insatsen för människor i ekonomisk utsatthet.
  • Bistånd i form av livsmedel och matkassar är den vanligaste formen (66 procent), tätt följd av presentkort i matbutik (65 procent).
  • De som mottar matbistånd i störst utsträckning är ensamstående vuxna, med eller utan hemmavarande barn. De allra flesta är redan biståndsmottagare och har försörjningsstöd, sjukersättning, sjukpenning, arbetslöshetsersättning, dagersättning eller liknande.
  • Enligt Stadsmissionens matcentralers årsrapport ökade antalet ton mat som delades ut eller såldes i de sociala matbutikerna förra året med 67 procent, till 3 200 ton.
  • När Svenska kyrkan för första gången granskar församlingarnas matstöd, visar det sig att det absolut vanligaste materiella biståndet till människor i ekonomisk utsatthet är mat eller bidrag till mat. Detta enligt rapporten ”Nyckeln till Svenska kyrkan �� en skrift om organisation, verksamhet och ekonomi 2023″.

---

Fler artiklar för dig