Nyheter

L-politiker föreslår en framtid utan graviditeter

Annorlunda motion vill eliminera de biologiska begränsningarna som kommer med barnafödande

”Civilisation är att bryta sig loss från naturens bojor”, försvarar sig Joar Forssell (L) då han får kritik för sitt förslag om att forska mer på artificiella livmödrar.

”En framtid utan graviditeter” är rubriken på den motion från Liberalernas riksdagsledamot Joar Forssell som väckt en hel del uppmärksamhet. Han har lämnat in sitt förslag under den allmänna motionstiden, där hans önskemål är att det ska forskas mer på artificiella livmödrar, vilket han nu söker riksdagens stöd för.

På sikt skulle det kunna leda till ”reproduktiv frihet” och ”livmoderbärares frigörelse”, två uttryck som Joar Forssell väljer att använda i sin motion.

”Artificiella livmödrar erbjuder kvinnor och andra individer möjligheten att välja och kontrollera sin reproduktiva hälsa utan att vara begränsade av biologiska eller sociala faktorer. Detta främjar autonomi och självbestämmande över den egna kroppen,” skriver L-ledamoten i sin motion.

Bra för jämlikheten

Förutom att vara en frihetsreform för kvinnor som annars måste bära ett barn under graviditeten, argumenterar han att det här är en möjlighet för alla dem som inte kan genomgå en graviditet på det vanliga sättet. Artificiella livmödrar bäddar för jämlikhet mellan könen och för att kvinnor kan delta fullt ut i arbetslivet.

”Genom att eliminera biologiska begränsningar och sociala normer kring graviditet, öppnar detta upp möjligheter för alla att fullt ut delta i samhället utan att offra sin hälsa och välbefinnande. Denna teknologi underminerar patriarkala strukturer genom att avlägsna den exklusiva bördan av graviditet från kvinnor eller livmoderbärare,” skriver Joar Forssell.

Får uppmärksamhet

Motionen har ännu inte börjat behandlas i riksdagen. Däremot får den uppmärksamhet på annat håll, inte minst i sociala medier där en och annan har svårt att ta förslaget seriöst. Inte minst finns en viss förvåning över att en riksdagsledamot använder ordet livmoderbärare i stället för kvinna.

Göteborgs-Postens ledarskribent Håkan Boström kritiserar förslaget i en ledarkommentar och jämför visionerna med nattsvarta dystopier hämtade från litteraturhistorien.

”Forsell är nu ingen romanförfattare. Han är lagstiftare i Sveriges riksdag. Man kan därför inte bara avfärda hans idéer som pojkrumsfantasier”, skriver Håkan Boström.

”Men tanken att omforma individen lever vidare. För det är snarast högsta mode att individen ska ‘befrias’ från allt som gör henne till människa – familj, ursprung, sexuell läggning, kön och trosföreställningar. Genom en tankevurpa ses nämligen dessa saker som yttre begränsningar – som om det fanns en kärna i oss helt oberoende av våra erfarenheter.”

Joar Forssell har hittills skakat av sig kritiken och när han kritiseras i sociala medier väljer han att försvara sin motion.

”Individen ska vara fri. Civilisation är att bryta sig loss från naturen”, skriver han på plattformen X efter att ha blivit ifrågasatt.

---

Fakta: Allmänna motionstiden

  • Under allmänna motionstiden, som inleder riksdagsåret, är alla i riksdagen fria att föreslå vad de vill.
  • I år kom det in cirka 2 700 motioner som ska behandlas under årets gång.
  • De flesta motioner får avslag.

---

Fler artiklar för dig