Nyheter

Branden i Hietaniemi kyrka började i klocktornet

Inget brott misstänks, men kyrkoherden berättar att det fanns en oro för konsekvenserna av en brand

Hietaniemi kyrka utanför Övertorneå brann ned i september. En utredning pågår fortfarande, men det är redan klarlagt att branden startade i klocktornet.
– Polisen misstänker inget brott, säger kyrkoherde Heli Pruikkonen till Tidningen Vision.

Larmet om branden inkom till räddningstjänsten vid tretiden på natten mellan den 25 och 25 september. När de sammanlagt tolv enheterna, varav två från Finland, kom till kyrkan var branden redan fullt utvecklad och det stod ganska snart klart att kyrkan inte skulle gå att rädda.

En månad senare finns sorgen kvar.

– Vi är tio personer i arbetslaget varav många jobbat länge i kyrkan så det har varit en sorg för alla. Men jag är så stolt över dem. Alla ryckte snabbt in och hjälpte till där de kunde. Vaktmästarna satte upp avspärrningsband och räddade inventarier. Husmor ordnade fika och prästerna satte på sig sina kragar och pratade med allmänheten, säger kyrkoherde Heli Pruikkonen till Tidningen Vision.

Redan dagen efter branden, som totalförstörde 1700-talskyrkan, konstaterade polisen att det inte fanns någon misstanke om brott.

”Har alltid funnits en farhåga”

En månad senare pågår fortfarande en utredning som förhoppningsvis ska klarlägga vad som orsakade branden. Enligt Heli Pruikkonen är det redan klarlagt att branden började i klocktornet. Däremot är det fortfarande oklart varför branden startade.

Heli Pruikkonen berättar samtidigt att det har funnits en oro för att det skulle börja brinna i byggnaden.

– Kyrkan var från 1700-talet. Allt var i trä och stockarna torra som fnöske, taket var dessutom tjärat. Det har alltid funnits en farhåga att något sådant här kan hända och därför har vi varit extra noga med att släcka alla ljus, säger hon till Tidningen Vision.

Om kyrkan kommer att byggas upp igen återstår att se.

---

Fakta: Hietaniemi kyrka

  • Hietaniemi kyrka var byggd på en udde vid Torne älv, strax söder om Hedenäset utanför Övertorneå, på gränsen till Finland.
  • Den första kyrkan på platsen uppfördes 1617.
  • Den kyrka som brann ned i september uppfördes 1745–1747 av byggmästaren Hans Biskop från Kronoby i Österbotten. Kyrkan var byggd av rödmålat, panelklätt timmer.
  • Fram till 1809 var den gemensam kyrka för människor på båda sidor om älven. Kyrkan tillhörde Övertorneå pastorat i Luleå stift.

---

Fler artiklar för dig