Nyheter

Svenska kyrkan i Örebro delar ut 10 000 ljus

Prästen: Många uppskattar att vi gör detta - vill att människor ska känna att de inte är ensamma i sorgen

Svenska kyrkan i Örebro delar ut 10 000 ljus i allhelgona, vilket är fler än någonsin tidigare.

Det är inte första gången som Svenska kyrkan i Örebro delar ut ljus i samband med allhelgonahelgen. Det sker både där och i många andra svenskkyrkliga församlingar runt om i landet.

– Vi vet att allhelgonatiden väcker många känslor. Vi påminns om de personer som lämnat oss. Många känner sorg och saknad. Genom att dela ut ljus visar vi som kyrka att människor inte är ensamma i sorgen, säger prästen Moni Höglund till Dagen.

Och så många som 10 000 ljus har Svenska kyrkan i Örebro aldrig delat ut tidigare.

Delar ut hela veckan

– I år är första gången som vi håller räkning på hur många ljus vi delar ut. Och den här gången gör vi det mer organiserat. Alla församlingar är med och delar ut ljusen, och vi är på plats på fler platser i stan än tidigare, berättar hon.

Hela veckan kommer anställda och volontärer att dela ut ljus på olika håll i staden, och under helgen även på kyrkogårdarna. Finalen sker under helgen, då man delar ut ljus på kyrkogårdarna och vid en konsert på temat Stad i ljus vid Örebro slott.

Är folk positiva till att ta emot ljusen?

– Ja, de flesta är positiva och uppskattar att vi gör detta. Vi hoppas att när ljuset brinner i de olika hemmen så blir det en påminnelse om att man inte är ensam.




Fler artiklar för dig