Nyheter

Julstämning i oktober när SVT spelade in i Filadelfiakyrkan

Församlingen sjöng sig igenom alla söndagsgudstjänster i advent

Jul, advent och glädje fyllde Filadelfiakyrkan under den gångna helgen, när SVT spelade in fyra adventsgudstjänster på en gång.
– Det var helt underbart, säger Lotta Fahlén, som stod på scenen och sjöng flera timmar i sträck under lördagen och söndagen.

I år sänder SVT alla fyra söndagsgudstjänster under advent från Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan i Stockholm. Som alltid spelas de in i förväg, vilket skedde under den gångna helgen. På lördagen spelades julaftonens gudstjänst in, liksom en del av körsången under de fyra gudstjänsterna. På söndagen strömmade sedan publiken till. Bortsett från att deltagarna fick sig flera predikningar till livs, fick de också sjunga sig igenom både första, andra och tredje advent.

Lite hes, men mycket nöjd med helgens insatser och julstämning, är Lotta Fahlén, som tillhör församlingens sångarteam.

– Det var helt underbart att få tänka advent och ankomst i den här tiden som på många sätt annars är så mörk, säger hon till Dagen, och påpekar att team från hela Filadelfia Stockholm deltog i gudstjänsterna, alltså även från kyrkorna i Ekerö, Åkersberga och Tyresö.

Klädombyte på scenen

I likhet med alla andra som var på scenen fick Lotta Fahlén se till att byta kläder mellan de olika adventsgudstjänsterna.

– Det var som vanliga gudstjänster egentligen, även om vi fick byta om ibland för att allt skulle stämma. Vi gjorde som vi gör i kyrkan, och sjöng en blandning av julsånger och vanliga sånger.

Per-Ola Hellberg, som producerar gudstjänster året om åt SVT, tyckte det var roligt att vara i Filadelfia-kyrkan igen.

– Senast vi filmade där var det pandemin och vi fick spela in fyra gudstjänster utan några besökare. Så det var kul att få komma tillbaka när kyrkan var full, säger han till Dagen.

Att spela in gudstjänster från hela landet är något Per-Ola Hellberg gjort i många år.

– Det är ett jättefint uppdrag som känns meningsfullt eftersom vi vet att det betyder mycket för många människor. Det är också roligt och intressant att möta människor i olika församlingar, eftersom vi har en ekumenisk bredd på gudstjänsterna.



Fler artiklar för dig