Nyheter

Präster och pastorer inbjuds till tolvstegsgrupp

Torbjörn Freij: Vi hoppas att det här kan bli en fristad för själasörjare

Förväntningar, gränsdragningar och besvikelser – det är något som många präster och pastorer brottas med. Nu startar Celebrate Recovery i Sverige ett särskilt program för kyrkans folk.
– För vissa blir det ett dilemma att behålla sin integritet inför församlingsmedlemmarna om de är med i samma grupp, säger Torbjörn Freij till Dagen.

Med inspiration från USA tog Torbjörn Freij, som leder Celebrate Recovery i Sverige, initiativ till en grupp med uteslutande präster och pastorer från olika samfund under pandemin. Deltagarna, som representerade fem olika samfund och kom från olika delar av landet, träffades regelbundet digitalt och när kursen var avslutad kunde Torbjörn Freij konstatera att försöket hade fallit väl ut.

– För egen del var det en av de bästa tolvstegsgrupper jag någonsin har varit med i, säger han.

Enligt Torbjörn Freij finns det flera skäl till att förutsättningarna är goda för renodlade grupper med präster och pastorer. Han nämner att präster och pastorer generellt sett är vana vid att prata och lyssna, och att tystnadsplikten är något naturligt för dem.

– Det tog inte lång stund innan vi talade öppet och ärligt med varandra när vi träffades digitalt under pandemin.

”Väldigt normala problem”

Nu menar Torbjörn Freij att det är dags att ta konceptet vidare. I dagarna kommer därför Celebrate Recovery i Sverige att lägga ut en länk på organisationens webbplats där präster och pastorer kan anmäla sitt intresse för att gå med i en ny digital grupp.

Torbjörn Freij betonar samtidigt att Celebrate Recovery, som brukar beskrivas som ett Kristuscentrerat tolvstegsprogram för alla som vill ta itu med livets sår, inte är ett program uteslutande för beroendeproblematik.

– Det ingår förvisso, men målsättningen är framför allt att prata om sår och ovanor.

Han räknar upp några exempel, bland annat problem med gränsdragning kopplat till förväntningar, dåligt samvete och besvikelser, men också bagage från uppväxten. Enligt Torbjörn Freij, som själv är pastor, är det ”väldigt normala problem”. Men när det handlar om präster och pastorer blir situationen speciell eftersom det kan kännas obekvämt att prata om sådan saker inför församlingsmedlemmar.

– Jag brukar säga till präster och pastorer att de gärna får vara förebilder genom att visa sårbarhet och öppenhet. Men jag brukar samtidigt säga att de ska vara rädda om sig själva. Att berätta i en Celebrate Recovery-grupp att man är frustrerad över arbetsbelastningen är inte optimalt om det samtidigt finns församlingsmedlemmar i gruppen. Ännu svårare blir det förstås om man är själavårdare för någon av de andra gruppmedlemmarna.

Torbjörn Freij.

Dubbeltydig förkortning

Inspirationen till de särskilda Celebrate Recovery-grupperna för präster och pastorer kommer från USA. Torbjörn Freij berättar att grupper har skapats på olika platser, bland annat i Dallas i Texas där föreståndare för flera större församlingar började träffas. I det fallet kände sig föreståndarna inte bekväma med att prata om sina arbetsrelaterade utmaningar och bagage från uppväxten med de andra ledarna i kyrkorna som de arbetade i.

Som en kuriosadetalj förklarar Torbjörn Freij att präst- och pastorsgrupperna i USA kallas för CPR. Det är det gängse förkortningen för Cardiopulmonary resuscitation (hjärt-lungräddning, HLR, på svenska), men i Celebrate Recovery-sammanhang står CPR för Celebrating pastors in recovery.

– En ordlek alltså, säger han.

Grupper skapas efter hand

Det finns ett ekumeniskt nätverk runt Celebrate Recovery i Sverige, och efter att ha frågat runt bland individer i kretsen konstaterar Torbjörn Freij att intresset för CPR-grupper är stort.

På samfundsnivå har arbetet kommit olika långt, men i takt med att informationen sprids – och präster och pastorer anmäler sig – kommer Torbjörn Freij och andra representanter för Celebrate Recovery att skapa grupper på 6–8 personer bestående av personer från olika samfund och olika delar av landet. Efter en introduktion kan de digitala grupperna påbörja arbetet.

– Om man håller sig till vårt material är det ganska självgående, säger han och tillägger att kvinnor och män kommer att placeras i olika grupper.

Hur stort tror du att behovet för detta är bland präster och pastorer?

– Om man inte enbart tänker på beroendeproblematik skulle nog de flesta behöva prata med andra. Vi hoppas att det här kan bli en fristad för präster och pastorer, jag tror att det kan bli stort. På sikt blir det eventuellt även särskilda grupper för diakoner.

---

Fakta: Celebrate Recovery

  • Den 21 november 1991 höll Celebrate Recovery sitt första möte i Saddleback Church i Kalifornien. Initiativtagare var församlingens dåvarande pastor Rick Warren.
  • Celebrate Recovery är ett kristet program baserat på AA:s tolv steg för tillfrisknande från alkoholism och åtta principer baserade på Bergspredikan, utvecklat av Rick Warren.
  • Endast en av tre personer som kommer till Celebrate Recovery brottas med drogmissbruk.
  • Källa: Celebrate Recovery Sverige

---

Fler artiklar för dig