Nyheter

Biskop anmäls - har varit för frispråkig vid nattvarden

Två anmälningar har kommit in - anklagelser om att inte ha hållit sig till kyrkans lära

Visbys biskop Erik Eckerdal har fått två anmälningar mot sig, där han anklagas för att ha brutit mot sina vigningslöften efter att ha lagt till några extra ord i samband med nattvardsfirandet. Det skedde i samband med gudstjänsten i Uppsala domkyrka som inledde årets kyrkomöte.

Kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, brukar varje år inledas med en gudstjänst i Uppsala domkyrka. I år leddes den av Visbys biskop Erik Eckerdal som predikade och ledde nattvarden.

Nu har det kommit in två anmälningar mot honom till ansvarsnämnden för biskopar, den instans som ser till att biskoparna sköter sitt ämbete. Bland annat var det ansvarsnämnden som såg till att Erik Eckerdals företrädare i Visby avkragades efter att en otrohetsaffär blev känd.

Men den här gången handlar det om något helt annat. Under gudstjänsten i Uppsala domkyrka frångick Erik Eckerdal den nedskrivna text som finns i kyrkohandboken för nattvardsfirandet, vilket flera närvarande noterade. Nu anklagas han för att inte stå upp för kyrkans tro och lära.

Förväntas följa

“Vi är präster och biskopar i en kyrka där vi har en gemensam ordning för gudstjänsten, som vi förväntas följa. I denna ordning har Läronämnden särskilt understrukit vikten av att hålla ordningen under måltiden, då det är sakramentsförvaltning”, inleds en av de anmälningar som kommit in.

Där beskriver anmälaren sedan hur biskopen gjorde flera avsteg från kyrkohandboken under själva nattvardsfirandet, exempelvis då han självsvåldigt lade till ordet “dig”. Det skedde i den kända frasen...”tog han ett bröd, tackade (dig), bröt det och gav åt lärjungarna.”

Kyrkomötets ordförande Karin Perers och kronprinsessan Victoria vid gudstjänst och formellt öppnande i Uppsala domkyrka.

Påverka relation

Erik Eckerdal ska vid två tillfällen ha lagt till ordet “dig” på ett sätt som inte överensstämmer med kyrkohandboken. I anmälningarna som kommit in finns det ytterligare kritik där han ska ha frångått det som ordagrant står i kyrkohandboken.

Där påpekas också att det går att ansöka om att få göra vissa ändringar i samband med en mässa, men någon sådan ansökan har inte kommit in i samband med den här gudstjänsten. Eftersom kyrkohandboken har klubbats igenom av kyrkomötet undrade också anmälaren hur det här kan komma att påverka relationerna mellan biskopar och de förtroendevalda framöver.

Frångå läran

I anmälan nummer två återupprepas kritiken när det gäller biskopens frispråkighet under nattvarden.

“Till en biskops uppgifter hör att värna Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära. Vi upplevde mässan både i ordalydelse och i gestaltning som främmande för vår kyrkas tradition”, skriver de två personerna som valt att anmäla biskopen.

“Vi önskar därför att ansvarsnämnden granskar om mässans utformning vid det nämnda tillfället genomfördes i enlighet med kyrkohandboken”.

De två som anmält biskopen undrar om Erik Eckerdal har brutit mot sina vigningslöften, och återger vad man som biskop svarar ja till då man träder in i sin tjänst, bland annat att stå fast i kyrkans tro, att Guds ord blir klart förkunnat, samt att upprätthålla kyrkans ordning.

Anmälningarna ska nu hanteras av ansvarsnämnden för biskopar, men något datum har ännu inte satts för att behandla ärendet, bekräftar de till Dagen. Nämnden har i nuläget enbart ett redskap till sitt förfogande, det är att avkraga en biskop som bryter mot sina vigningslöften.

---

Fakta: Ansvarsnämnden

  • Om en präst i Svenska kyrkan gör något som inte är passande kan en anmälan skickas in till det domkapitel som finns i det aktuella stiften.
  • Men biskopar har en egen kontrollinstans, ansvarsnämnden för biskopar.
  • Just nu har två anmälningar kommit in riktade mot Visbys biskop Erik Eckerdal.

---

Fler artiklar för dig