Dödsskjutningar, våld, konflikter och krig. Det rådande världsläget sätter sin prägel på Pilgrims höstmöte i Linköping. Årets tema är ”Andens viskning i vredens tid”.
– Vi satte det temat i god tid och tyvärr är det än mer aktuellt i dag, säger Jonas Eveborn, föreståndare för ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby.
Pilgrims höstmöte anordnas varje år sedan 2005. Mötet har blivit ett viktigt återkommande inslag för framför allt unga vuxna som brottas med tidens stora frågor, och att få ihop det som sker i livet med en tro som bär.
Årets höstmöte är ingen undantag. Idel välkända namn som varit med tidigare finns på talarlistan. Som evangelisten Liselotte J Andersson som håller inledningsanförandet, kulturskribenten John Sjögren och teologen Åsa Molin.
Som vanligt följer varje deltagare ett särskilt spår under de tre dagar som höstmötet pågår. Det är tänkt som en fördjupning med möjligheter att reflektera över ett aktuellt ämne genom föreläsningar och samtal.
– Ett spår har ett politiskt anslag, det andra spåret sätter fokus på mystiken och det tredje spåret riktar in sig på kyrkan, berättar Jonas Eveborn för Dagen.
Av uppslutningen att döma är behovet stort av denna typ av arrangemang som erbjuder både gemenskap och andlig fördjupning. Enligt Jonas Eveborn har fler än någonsin tidigare anmält sig.
– 530 personer har anmält sig, vilket vi tycker är väldigt bra. Det indikerar att vi byggt upp ett förtroende över tid. För många har höstmötet blivit ett tillfälle på året som de inte vill missa, konstaterar han.
Hur har flytten från Bjärka-Säby till centrala Linköping påverkat innehållet?
– Framför allt har det inneburit att vi kunnat välkomna fler. På Nya slottet Bjärka-Säby kunde vi inte ta emot lika många som nu av utrymmesskäl. Men i och med att vi numera har tillgång till både domkyrkan och Equmeniakyrkan kan vi ta emot fler.
Flytten har också öppnat portarna för en ny åldersgrupp. Tidigare var höstmötet endast tillgängligt för personer i åldersgruppen 19 till 39 år. Sedan ett år tillbaka är åldersgränsen borttagen, även om unga vuxna fortfarande dominerar.
– När vi planerar innehållet och i själva genomförandet har vi fortsatt unga vuxna i fokus. För vi inser att det är en viktig målgrupp. Samtidigt uppskattar även många som är 40 plus det vi erbjuder, säger Jonas Eveborn.
Många nya namn
Huvudtalare är teologen William T Cavanaugh från USA. Han var med för tio år sedan och är en av flera medverkande som återkommit. Några andra exempel är teologen Åsa Molin och journalisten Eric Schüldt, som båda medverkar också i år.
På talarlistan finns också flera nya namn. Som kulturjournalisten Björn Wiman, syriske-ortodoxe munken Charbel Rizk, syster Elisabeth från Mariavalls kloster, författaren Ola Larsmo och prästen Karin Rubenson.
– Vi strävar efter att befinna oss i skärningspunkten mellan kyrkorna och samhället. För några år sedan var till exempel humanisternas ordförande Christer Sturmark med.
[ William T. Cavanaugh: "Alla tillber – och alla, inklusive kristna – tillber på fel sätt” ]
Efterklang i katedralen
En annat utmärkande inslag i höstmötet är gudstjänsterna. Precis som tidigare år är tidebönsgudstjänsterna, en bön- och lovsångsgudstjänst och söndagens mässa stommen i höstmötet.
Söndagens mässa i domkyrkan, som avslutar höstmötet, verkar Jonas Eveborn se fram emot lite extra:
– Det är mäktig upplevelse när vi sjunger tidebönerna i den stora katedralen i raden av bedjare genom århundradena. Vi gör alltid en kort paus i varje fras av psaltarpsalmerna.
– I katedralen förstår vi hur lång den pausen ska vara. Nämligen så lång som efterklangen är innan vi går vidare till nästa fras.
Lönnebo är saknad
En person som kommer att saknas på årets höstmöte är biskop emeritus Martin Lönnebo, som dog i april vid 93 års ålder. Han var en trogen besökare på höstmötet även på ålderns höst och medverkade under förra årets möte.
– Vi kommer att sakna honom och för att hedra honom kommer vi att ha ett inslag där Peter Halldorf reciterar några av Martin Lönnebos texter, berättar Jonas Eveborn.
Hur kommer årets höstmöte förmedla det kristna hopp som finns, trots allt våld och krig som vi ser i Sverige och i världen?
– Utan att ta till verklighetsflykt så är det kristna hoppet baserat på något annat än prognoser. Det kan vara närmast provocerande att hänvisa till hoppet i en mörk tid och att troget hålla fast vid det vi uppfattar vara det rätta, det sköna, det sanna. För att påminna oss om det och inte ge upp behövs sådana här mötesplatser.
Höstmötet arrangeras av tidskriften Pilgrim i samarbete med studieförbundet Bilda. Sedan 2021 sker det också i samarbete med Linköpings domkyrkoförsamling, Equmeniakyrkan i Linköping och Babettes kafferi.
[ "Vi måste lära oss att gräla på ett respektfullt sätt" ]
---
Fakta: Höstmötet 2023
- Hålls i Linköping 27–29 oktober.
- Ekumeniskt möte för alla åldrar.
- Hållits årligen sedan 2005.
- Årets tema är ”Andens viskning i vredens tid”.
- Några talare: William T Cavanaugh, Björn Wiman, Åsa Molin, Ola Larsmo, Karin Rubenson och syster Elisabeth från Mariavalls kloster.
---