Nyheter

Oväntat miljonarv till Betel och Svenska kyrkan i Vaggeryd

Stor glädje över den stora ekonomiska gåvan: “Man vet egentligen inte varför de valde att testamentera allt till kyrkorna.”

Bröderna Olle och Göte Svensk i Vaggeryd bestämde sig tidigt för att två av ortens församlingar, Svenska kyrkan och Betelförsamlingen, skulle få dela på deras kvarlåtenskap. ”Man vet egentligen inte varför de valde att testamentera allt till kyrkorna.”

Samuel Holmberg är med i Betelförsamlingen och han säger man inte vad vad bröderna hade för relation till Betel och varför de har testamenterat pengarna till kyrkorna.

– Relationen är oklar, säger han. De var inte medlemmar. Och man vet egentligen inte varför de valde att testamentera allt till kyrkorna.

Bröderna var inte aktiva i Svenska kyrkan heller, berättar Samuel Holmberg, mer än att de var på kyrkogården och besökte sin mammas grav.

– Så ja, det var en överraskning som vi är mycket tacksamma för, säger Samuel Holmberg.

Men det var dock en överraskning som varit känd av några i församlingarna i nio år. När Göte Svensk dog redan 2014, 90 år gammal, blev församlingarna kallade till bouppteckningen då de var nämnda i testamentet. Så det var först när brodern Olle dog i våras som det gjordes allmänt känt att bröderna testamenterat sin kvarlåtenskap till de båda församlingarna. Hur mycket pengar det kommer att bli så småningom för kyrkorna vet inte Samuel Holmberg i dagsläget. Redan förra året såldes fabrikslokalen för 4,5 miljoner kronor. Men sedan kommer också brödernas privatbostad säljas tillsammans med deras lösöre.

Mats Bergman är kyrkorådets ordförande i Byarums pastorat och berättar för Skillingaryd.nu att det är väldigt sällsynt att kyrkan får arv nuförtiden. Vart pengarna ska gå är inte klarlagt utan det blir kyrkofullmäktige som kommer att få besluta om den saken.

– Vi är glada för detta generösa tillskott till våra kyrkors verksamhet, säger Mats Bergman till tidningen.

För Betelförsamlingens del är det mer specificerat vart pengarna kommer gå. Det är nämligen villkorat i testamentet. Pengarna ska gå till byggnationer.

Vet du vart pengar kommer att gå?

– Ja, vi har ett behov av en viss renovering av kyrkans tak och energiförbättringar i fastigheten, säger Samuel Holmberg.

Pengarna från auktionen av delar av lösöret kommer dock att gå till välgörande ändamål.

Samuel Holmberg berättar att även om bröderna Olle och Göte Svensk var profiler i Vaggeryd så levde de relativt stillsamma liv. Båda var verksamma i den fabrik som Olle startade på Hokvägen i tätorten. Deras verksamhet bestod av att de gjorde träprodukter för terapiverksamhet och träprodukter, bland annat trätomtar, som färdigställdes i hemmen. Slutproduktionen skedde dock i hemmen i Vaggeryd. Det innebar att fabriken var betydelsefull inte bara för Olle och Göte och de som arbetade där, utan också för många som utförde arbeten i hemmen.

– Det är flera som berättat att de kommer ihåg att deras mammor målade och pysslade med produkterna hemma vid köksbordet, berättar Samuel Holmberg.

Fler artiklar för dig