Nyheter

Birgitta Ed köper herrgård - startar retreatverksamhet

Prästen Birgitta Ed är gift med statsminister Ulf Kristersson, som kommenterar satsningen i sociala medier: ”Jag är så glad för hennes skull”

Prästen och statsministerfrun Birgitta Ed har köpt en herrgård i Sörmland. Målsättningen är att erbjuda retreatliknande verksamhet med fokus på existentiell hälsa.
”Jag är övertygad om att vår tid behöver fler platser där människor kan mötas på djupet och där dialog och gemenskap får stå i centrum”, skriver hon på Facebook.

Birgitta Ed, som till vardags arbetar som präst i Strängnäs domkyrkoförsamling, skriver på Facebook att hon sedan mer än 25 år regelbundet har sökt sig till miljöer som erbjuder tystnad, reflektion och gemenskap. Bland annat har hon varit på retreater i Vadstena och i Rättvik.

Nu har Birgitta Ed, tillsammans med en tidigare affärskollega, köpt Vängården Follökna. Herrgården, som ligger strax utanför Malmköping i Flens kommun, har enligt Birgitta Ed varit en kristen mötesplats där människor har samlats för ”lägerverksamhet, bön och naturupplevelser” sedan 1960-talet.

”Så kommer det att fortsätta. Att även framöver kunna välkomna konfirmander och ungdomar är särskilt angeläget”, skriver hon på Facebook.

Grannfastighet köpt av statsministerfamiljen

Birgitta Ed betonar att hennes bas som präst i församlingsarbetet i Svenska kyrkan kommer att vara kvar. Men hon förklarar att hon parallellt med detta – och med utgångspunkt i Vängården Follökna – vill ”förverkliga min dröm om att utveckla något av det goda jag mött på annat håll”.

Tanken är att den nya verksamheten på Vängården Follökna ska dra i gång under 2024. Innan dess kommer herrgården att genomgå en del renoveringar.

Av Birgitta Eds text på Facebook framgår också att statsministerfamiljen har köpt en grannfastighet. Hon skriver att den på sikt ska renoveras för privat bruk.

Min hustru Birgitta har idag tillsammans med sin tidigare företagspartner köpt fastigheten "Vängården Fållökna", som...

Posted by Ulf Kristersson on Wednesday, October 25, 2023

Annie Lööf gratulerar

Även statsminister Ulf Kristersson har kommenterat köpet av Vängården Follökna.

”Birgitta är ju präst och har sedan många år drömt om att få utveckla en kyrklig mötesplats för grupper av konfirmander, ungdomar och andra som söker stillhet och reflektion. Nu har hon hittat den. Fållökna har sedan början av 60-talet varit en sådan mötesplats, med ett alldeles eget kapell. Nu kommer Birgitta driva denna rätt unika plats vidare – parallellt med sitt arbete som församlingspräst i Svenska kyrkan. Jag är så glad för hennes skull”, skriver han på Facebook.

Bara några timmar efter att Birgitta Ed hade berättat om köpet av Vängården Follökna hade närmare 200 personer kommenterat nyheten på Facebook. En av dessa var Centerpartiets tidigare partiledaren Annie Lööf.

”Vad härligt, och spännande, lycka till med detta! Väldigt vackra byggnader”, skrev hon.

---

Fakta: Vängården Follökna

  • Fållökna (även stavat Follökna) är en herrgård och ett tidigare säteri i Lilla Malma socken, Flens kommun, Södermanland. Herrgården är belägen vid sjön Nedingens strand, cirka 4,8 kilometer söder om Malmköping, och anses ha anor från medeltiden. Sedan 1960-talet är herrgården plats för Vängården Follökna med vandrarhem, konferenser, kurser, läger och liknande.
  • Källa: Wikipedia

---

Fler artiklar för dig