Nyheter

Argentinsk presidentkandidat om påven: ”Idiot”

Javier Milei, som beskriver sig som ”anarkokapitalist”, kan bli president i Argentina den 19 november

Ekonomen Javier Milei, som kan bli Argentinas nästa president, har utmålat sig som en folkets man som vill krossa ”den politiska kasten”, ersätta peson med dollar och avskaffa centralbanken. Han är också öppen med sitt starka ogillande av sin världskände landsman, påven Franciskus, som han menar driver en skadlig vänsteragenda.

I söndags röstade Argentina, Sydamerikas näst största land, om vem som ska ta över som president efter den vänsterinriktade Alberto Fernandez. Ingen kandidat kammade dock hem minst 40 procent av rösterna, vilket krävts för att utses till president i första vändan.

Ekonomiminister Sergio Massa fick, något otippat, 36,6 procent av rösterna och Javier Milei knappt 30 procent. De ska nu slåss om de 23,8 procent av väljarna som röstade på trean, den före detta säkerhetsministern och högerkandidaten Patricia Bullrich.

För argentinarna är det, som så ofta, ekonomin som står i fokus. Och många hoppas nu att Sergio Massa, ekonomiminister sedan sommaren 2022, som president ska lyfta landet ur dess djupa ekonomiska kris.

Den utbredda uppgivenheten över årtionden av protektionism och korruption har ändå gjort att blickarna vänts mot den 53-årige ekonomen Javier Milei. Han sitter i det argentinska underhuset, kongressen, sedan 2021 men tog den politiska eliten på sängen när han röstades fram som presidentkandidat i augusti, uppbackad av en stor och ung anhängarskara.

En argentinsk Donald Trump

Med sin yviga hårman och nyliberala retorik har Javier Milei liknats vid en argentinsk Donald Trump, och en del av hans tillskyndare har setts med kepsar som härmar den tidigare USA-presidentens slagord: ”Make Argentina great again”.

Motorsågen har blivit en populär rekvisita vid Javier Mileis kampanjmöten, som symbol för viljan att kapa den argentinska statsapparaten, och han har öst ur sig uttalanden som fått stor uppmärksamhet – alltifrån att organhandel borde tillåtas till att den globala uppvärmningen är en lögn.

I sin retoriska kamp mot ”socialism” och ”social rättvisa” har Javier Milei också gett sig på Franciskus, kontinentens förste påve. I en tv-intervju 2020 kallade han Franciskus för både ”idiot” och ”ondskans representant på jorden” för sitt påstådda stöd för ”kommunism”. Inför årets val anklagade Javier Milei påven för att backa upp ”kommunistiska mördare” i Kuba och Venezuela, i en intervju med den tidigare Fox News-profilen Tucker Carlson.

Social rättvisa, förklarade Javier Milei dessutom för Tucker Carlson, är att ”stjäla frukt från en person för att ge den till en annan”, och därmed ett brott mot tio Guds bud.

Att bryta med Vatikanen är dock inte aktuellt. Det fick Javier Milei förklara efter ett kontroversiellt utspel av en tongivande anhängare strax före presidentvalet.

Många katoliker, inte minst de många präster som verkar i Buenos Aires fattiga förorter, har tagit illa av sig av Javier Mileis retorik. I september deltog ett 30-tal präster i en mässa på ett torg i förorten Villa 21-24, i syfte att ”sona” presidentkandidatens ”ovärdiga förolämpningar” mot påven.

Katoliken Javier Milei har ingen egen familj, men uppträder ofta tillsammans med sin syster Karina Milei. Han har också fyra hundar, som tillkommit på ett något icke-konventionellt sätt. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska Javier Milei ha betalat 50 000 dollar till ett företag som “klonat” hans första hund, Conan, som dog 2017.

Resultatet blev fyra “barnbarn”: Murray, Milton, Robert and Lucas. De har namngett efter politikerns ekonomiska förebilder, däribland Milton Friedman. Journalisten Juan Luis Gonzalez, som skrivit boken El loco (galningen) om Javier Milei, hävdar att Conans DNA används även till en femte hund, som fått namnet Conan.

---

Fakta: Argentina

  • I Argentina är presidenten både statschef och regeringschef. Den sittande presidenten, Alberto Fernandez, har lett en mittenvänsterregering sedan 2019. Hans regeringstid satte punkt för fyra år av borgerligt styre.
  • Sedan 2018 befinner sig ekonomin i en djup kris och Argentina har tvingats att ta stora lån för att kunna hantera situationen. Den årliga inflationen låg i september på närmare 140 procent.
  • En stor majoritet av landets 46,2 miljoner invånare räknas som katoliker, med en mindre del protestanter. Men uppgifterna är osäkra, och ungefär en femtedel av invånarna identifierar sig inte med någon religion alls.

---

Fler artiklar för dig