Nyheter

Pastorn Josef Barkenbom stämmer pingstförsamling - nu möts de i tingsrätten

Han blev av med pastorsjobbet, stämmer församlingen och hävdar att “klassisk kristen tro är under attack” - nu inleds rättegångsprocessen.

Pastorn Josef Barkenbom blev uppsagd från Solna pingstkyrka – och har stämt församlingen. Om tre veckor är det dags för parterna att mötas till huvudförhandling i Solna tingsrätt. ”Klassisk kristen tro är under attack från delar av frikyrkan”, har Barkenbom motiverat att han går till domstol.

Någon förlikning mellan de tvistande har inte varit möjlig sedan stämningen mot Solna pingstförsamling lämnades in i januari. Enligt kyrkans ombud, chefsjurist Madeleine Wagemyr hos Arbetsgivaralliansen, lade församlingen fram ett förslag till ekonomisk uppgörelse vid en förberedande muntlig förhandling i mars i år.

Förslaget avvisades dock av Josef Barkenbom, som i stället vill ha tillbaka sitt jobb som pastor i församlingen på 20 procent.

– Det finns inga förutsättningar för förlikning, säger Barkenboms juridiska ombud, advokaterna Percy Bratt och Joakim Lundqvist, till Dagen, utan att vilja gå in på någon bakomliggande motivering.

Josef Barkenbom

Försämrad ekonomi

Enligt chefsjurist Madeleine Wagemyr finns samtidigt inga förutsättningar för Solna pingstförsamling att ta tillbaka Josef Barkenbom. Hon berättar att saken ställdes på sin spets under hösten förra året när ekonomin för församlingen försämrades rejält och arbetsbrist uppstod.

Porträtt.

– Ekonomin var inte längre hållbar. Extremt höjda elkostnader exploderade samtidigt som församlingen fick inbrott som drabbade kostnadsmässigt. Detta skedde ihop med bristande intäkter och att man inom församlingen hittade att det fanns de som kunde utföra uppgifterna ideellt, säger hon till Dagen.

Stämmer församlingen ekonomiskt

Så saken ska nu avgöras inför domstol. Huvudförhandlingen i Solna tingsrätt är utsatt till onsdag 14 november, och utslaget kommer troligtvis att meddelas några veckor senare. Josef Barkenbom har stämt församlingen på 135 000 kronor, plus ränta, och begär dessutom ersättning för advokat- och rättegångskostnader.

Det innebär att det i praktiken kan bli rejält dyrare för Solna Pingstkyrka än själva beloppet i stämningen, om församlingen skulle förlora tvisten.

Solna Pingstförsamling.

Turbulens kring video om ”omvändelseterapi”

Josef Barkenbom blev uppsagd från församlingen i december förra året med hänvisning till arbetsbrist. Men Barkenbom och hans advokater menar att det egentligen är andra, personliga, skäl som ligger bakom.

I bakgrunden finns den turbulens som uppstod när Josef Barkenbom sommaren 2022 bjöd in till “omvändelseterapi” i Solna pingstkyrka i en video i sociala medier.

---

Detta har hänt: Konflikten kring Josef Barkenbom

  • Barkenbom hamnade i blåsväder efter att i juni 2022 ha bjudit in till omvändelseterapi i pingstkyrkan i Solna. Han försökte i ett filmklipp på sociala medier göra en parodi på mediedebatten om homosexualitet, men fick därefter hård kritik från både politiker, och andra. L-politikern Robert Hannah ville bland annat dra in bidragen till pingstkyrkan.
  • Han arbetsbefriades med lön från sin 20-procentiga pastorstjänst under ett halvår, förlorade arbetsgivarens förtroende och är därmed inte längre en del av pastorsnätverket inom Pingst FFS.
  • I början av december förra året blev Josef Barkenbom uppsagd på grund av ”arbetsbrist”.
  • Nu har han stämt församlingen i Solna tingsrätt – och vill få ekonomisk ersättning och uppsägningen ogiltigförklarad.

---

Det här är en viktig principfråga om yttrandefrihet.

—  Percy Bratt, advokat

– Josef Barkenbom är uppsagd på grund av fingerad arbetsbrist, hävdar Percy Bratt. Den egentliga grunden är att han har uttalat sig i sociala medier på ett sätt som församlingen förklarat olämpligt. Sedan har de i efterhand konstruerat att det är arbetsbrist.

– Det här är en viktig principfråga om yttrandefrihet. Om man så här kan åberopa fingerad arbetsbrist skulle man på ett lätt sätt kunna kringgå de normer som bär upp yttrandefriheten för anställda, fortsätter han.

På det sättet är saken viktig för fler än Josef Barkenbom, anser Percy Bratt och Joakim Lundqvist.

Kristen företagare backar upp

I samband med att Josef Barkenbom gjorde känt att han stämmer församlingen inför domstol motiverade han i ett pressmeddelande att ”klassisk kristen tro är under attack”. Men de argumenten är helt utelämnade i den mer juridiskt formulerade stämningen till domstolen.

Som Dagen tidigare har berättat har den kristna företagaren Kjell-Roger Holmström, inom investment- och riskkapitalbranschen, lovat att täcka rättegångskostnaderna för Josef Barkenbom om han skulle förlora tvisten.

Tillbakavisar koppling till sociala medier

Arbetsgivaralliansens chefsjurist Madeleine Wagemyr kallar det å sin sida för ett ”olyckligt sammanträffande” att arbetsbristen uppstod under samma period som samtal pågick om hur man skulle kunna hitta ett samarbete med Josef Barkenbom som fungerade framöver, och där församlingen menade att det som inträffat i sociala medier inte var grund för uppsägning.

– Man hade också en förhandling med facket som tillstod att det förelåg arbetsbrist, säger hon.

Madeleine Wagemyr uppfattar att det är högst ovanligt att någon stämmer sin motpart inför rättsliga myndigheter i kyrkovärlden, även om arbetsjuridiska osämjor kan uppstå då och då. Hon uppger att parterna inte har haft kontakt med varandra sedan den förberedande förhandlingen i mars. Nu ska de alltså mötas i domstolen för att avgöra tvisten.

Uppdatering: En krona i skadestånd och en offentlig ursäkt från Solna pingstförsamling. Det var Josef Barkenboms förslag till förlikning, uppger han på sin Facebookida, efter Dagens artikel.”Men ledningen i Solna Pingst tackade nej”. Om Barkenbom vinner i domstolen kommer han att ge pengarna till mission, uppger han.

Fler artiklar för dig