Nyheter

Kyrkorna pekade felaktigt ut Israel efter sjukhusattacken - utnyttjades av Hamas

Palestinska kristna var med och påverkade då Kyrkornas världsråd felaktigt pekade ut Israel för en massaker på civila

Både Kyrkornas världsråd och Lutherska världsförbundet var snabba med att fördöma Israels bombning av ett kristet sjukhus i Gaza med påståenden om hundratals döda. Något som snart visade sig vara felaktiga uppgifter. Bombningen användes av Hamas för att piska upp stämningen mot Israel.
– Vi har inte spridit Hamas propaganda, säger Marianne Ejdersten, presschef på Kyrkornas världsråd.

”Kyrkornas världsråd är förfärade över nyheten om att Israel har attackerat ett sjukhus i Gaza”, löd fördömandet på X (tidigare Twitter) strax efter att det anglikanska sjukhuset Al-Ahli bombats i Gaza.

I ett längre uttalande av Jerry Pillay, Kyrkornas världsråds ordförande, tydliggjorde han att Israel skulle hållas ansvarigt för det ohyggliga brott som begåtts mot den palestinska civilbefolkningen.

”Attacken är ett sätt att tillämpa kollektiv bestraffning vilket är ett krigsbrott under internationell lag”, kommenterade han.

Även Lutherska världsförbundet var kategoriska i sina fördömanden då de snabbt slog fast att hundratals civila palestinier hade dödats av Israel.

Skärmdump på uttalanden från Lutherska världsförbundet och Kyrkornas världsråd på X.

Korrigerat inläggen

Båda dessa stora internationella kyrkliga organisationer har i efterhand tagit bort sina respektive inlägg i sociala medier. De har även justerat sina ursprungliga uttalanden som pekade ut Israel som ansvariga för attacken, vilket kanske inte är så konstigt.

För i efterhand har det visat sig att uppgifterna med största sannolikhet är felaktiga. Flera medier och säkerhetstjänster har analyserat vad som hände och det scenario som presenterats är att det snarare var en raket som sköts från Gaza i syfte att nå Israel som av misstag landade på sjukhusets parkeringsplats. De initiala uppgifterna om uppemot 500 döda har även skrivits ned radikalt. Flera stora mediebolag har i efterhand bett om ursäkt.

Trots det. Bombningen av sjukhuset användes direkt av Hamas för att piska upp stämningen mot Israel. Protester bröt ut i en rad länder till följd av denna påstådda barbariska händelse och fortfarande finns det många som tror att Israel faktiskt bombade sjukhuset och ställde till med ett massmord på civila palestinier. Exempelvis sprider palestinska kristna ledare fortfarande narrativet då de nyligen i ett öppet brev vände sig till kristna i västvärlden för att få stöd, bland annat genom att hänvisa till Israels ”avskyvärda massaker på al-Ahli-sjukhuset”.

Var ett önskemål

Marianne Ejdersten är presschef på Kyrkornas världsråd. När hon får frågan varför de delat Hamas propaganda svarar hon direkt.

– Det stämmer inte.

I stället förklarar hon att de gjorde sitt första uttalande om att Israel låg bakom sjukhusbombningen utifrån den information som fanns tillgänglig då, både från det som fanns lokalt i deras kyrkliga nätverk och i internationella medier.

– Vi var två timmar senare än flertalet andra och att vi gjorde det här var på önskemål från våra lokala kyrkor att hjälpa till, det är så vi jobbar.

Så det var de palestinska kyrkorna som ville ha det här uttalandet?

– Vi står i ständig kontakt med dem som leder de olika medlemskyrkorna, det är vårt uppdrag i Kyrkornas världsråd att göra vår stämma hörd när det gäller brott mot mänskliga rättigheter. Det gör vi över hela världen.

I just det här fallet berättar Marianne Ejdersten att de tidigare på dagen hade fört samtal med de palestinska kyrkoledarna.

– Men det var vårt eget beslut att vi gick ut med ett uttalande.

Marianne Ejdersten, kommunikationsdirektör för Kyrkornas världsråd.

Inte ta ställning

Marianne Ejdersten vill i nuläget inte ta ställning till vem som bombade sjukhuset.

– Ingen vet vem som är ansvarig och vi har gjort ett uttalande där vi bett FN att göra en oberoende utredning. Flera utredningar har redan gjorts av medier, men många är inte opartiska, menar Marianne Ejdersten.

– Fortfarande pekar det åt olika riktningar. Al-Jazira kom fram till att det är Israel och AP kom fram till att det är Hamas.

Bombdådet har använts i propagandasyfte mot Israel, går det att säga att kyrkorna är delaktiga i det här?

– Nej, någon har attackerat ett sjukhus, det är regelvidrigt och emot Genèvekonventionen. Ingen sida respekterar krigets lagar nu. Det är väldigt många människor som har drabbats i det här sjukhuset och alla som begår krigsbrott mot civila behöver ställas till svars.

Informationskrig

Att det pågår ett informationskrig i kriget mellan Israel och Hamas är tydligt. Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, är en av dem som märkt av det. Han har själv inte beskyllt Israel för att ligga bakom attacken på sjukhuset i Gaza, men har i sociala medier ändå anklagats för det i samband med att han uppmanat alla parter att undvika civila offer.

– Det är så uppflammat och känslosamt just nu, säger han om stämningen.

Han konstaterar att många utifrån sitt eget engagemang verkar försöka tvinga in folk att vara antingen för Israel eller Palestina, vilket han tycker är olyckligt.

Erik Lysén

Var det problematiskt att kyrkor pekade ut Israel som ansvarig för bombningarna?

– Vi vet att när Israel bombar intensivt i Gaza är det svårt att skilja mellan militära och civila mål, så när något sådant här händer är det många som direkt tror att det är Israel. Men den lärdom jag tycker att man ska dra efter det här är inte dra för snabba slutsatser, utan man ska vara medveten om att det pågår ett informationskrig. Vi måste förstå att israeler och palestinier som är mitt i det här reagerar snabbt. Men vi som står utanför, vi bör tänka efter och vänta tills uppgifterna klargjorts.

Erik Lysén vill dock inte döma kyrkornas agerande för hårt då de pekade ut Israel som ansvariga för sjukhusbombningen, utan konstaterar att de sa precis samma sak som flera stora mediehus.

– Det viktiga är snarare att de ändrade sig när nya uppgifter kom in, säger han.

– Men det är allvarligt att attacken mot sjukhuset användes av Hamas, det är en terrorrörelse som kommer att använda sin egen propaganda och försöka så split, det får vi inte vara naiva inför.

Empati viktigast

När det gäller kyrkornas roll i det pågående kriget säger Erik Lysén att de måste hålla huvudet kallt, men samtidigt inte bli så försiktiga att den kristna rösten tystnar. Den linje man bör hålla är att hänvisa till den internationella rätten samt att visa empati med människor som drabbas av kriget, framför allt när det är civila som dödas och skadas.

Det gäller både de som fallit offer för Hamas terror i Israel och de palestinier som nu flyr undan bomberna i Gaza.

Tyvärr, menar Erik Lysén, är det många som kastar sig in i debatten och bara vill få den ena eller andra versionen bekräftade, utan att visa någon som helst medkänsla med de berörda. Han tar bombningen av den gamla ortodoxa i kyrkan i Gaza som ett belysande exempel, även där finns olika versioner av vad som hände. Men faktum kvarstår att 18 personer dog då en bomb slog ned i lokaler invid själva kyrkobyggnaden där människor hade sökt skydd.

– Då är det konstigt om man inte kan visa någon medkänsla med dem som drabbats, även om man fortsatt kan diskutera vems skulden är.

---

Fakta: Informationskrig

  • Kriget mellan Israel och Hamas är på många sätt också ett informationskrig.
  • Bombningen av det anglikanska sjukhuset i Gaza blev exempelvis högst omtvistat, med beskyllningar fram och tillbaka.

---

Fler artiklar för dig