Nyheter

Urban Ringbäck blir tillfällig pastor i Västerås pingst

Förstärker då föreståndaren Daniel Alm är arbetsbefriad och utredning pågår

Västerås pingstförsamling får erfarna pastorn Urban Ringbäck från Göteborg som extra pastorsstöd efter att föreståndaren Daniel Alms arbetsbefriats.
– Vi tror att Urban Ringbäck blir en klippa under den här tiden, säger Wivecka Ljungh, vice ordförande i Västerås Pingst.

Urban Ringbäck har tidigare varit föreståndare för Smyrnaförsamlingen i Göteborg under många år, och är välkänd inom frikyrkligheten också för sina gåvor på sångens och musikens område.

Vid ett församlingsmöte på måndagskvällen i Västerås meddelades att Ringbäck nu tar sig an uppgiften från allhelgonahelgen och tre månader framåt, med möjlighet till förlängning.

Ringbäck vill stödja

Urban Ringbäck bekräftar till Dagen att han går in i uppgiften, och ska möta styrelsen och pastorsteamet i Västerås på tisdagskvällen.

– Det känns som en ansvarsfull och viktig uppgift att i det här läget också stödja församlingen och pastorsteamet. Jag kommer att stötta upp i gudstjänstliv, förkunnelse, själavård och pastorsstöd, och det tror jag är viktigt i den här situationen, säger Urban Ringbäck.

Wivecka Ljungh är glad att man får en kreativ och erfaren person som på deltid kan förstärka i församlingens pastorsteam i Västerås.

– Beskedet om Urban Ringbäck mottogs med mycket tacksamhet och glädje i församlingen, säger hon.

Gudstjänst i pingstkyrkan i Västerås efter att Daniel Alm lämnat, med på bild bland annat vice ordförande Wivecka Ljungh och pastor Pelle Hörnmark.

Ny ordförande i styrelsen

Som ny styrelseordförande för församlingen har Niclas Collén utsetts i Daniel Alms ställe. Collén är till vardags verksamhetsledare för Ibras internationella mediearbete hos Pingst FFS.

Vid församlingsmötet i Västerås deltog 100–150 personer, där styrelsen återupprepade vad som har hänt kring församlingens föreståndare.

Daniel Alm var fram tills nyligen också nationell ledare för svensk pingströrelse i Pingst FFS, men blev tagen ur tjänst och valde att avgå efter en anmälan om maktmissbruk, inlämnad av en kvinna som varit tidigare medarbetare.

En oberoende utredning är tillsatt för att titta närmare på saken.

”Försöker vara kyrka”

Som pastor och föreståndare i Västerås pingst är Alm arbetsbefriad tillsvidare under det att utredningen pågår.

– Vi berättade än en gång och gav också tillfälle för frågor, säger Wivecka Ljungh. Det finns naturligtvis en sorg över att de här sakerna nu finns i medier och så. Men jag upplever enhet och lugn i församlingen och att vi nu avvaktar utredningen. Vi försöker vara kyrka när vi är kyrka.

Dagen har sökt Daniel Alm som via sitt juridiska ombud hälsar att han i nuläget inte vill kommentera, utan avvaktar, men att de återkommer i saken.

Fler artiklar för dig