Nyheter

Norska P1 slutar sända radioandakter - efter 92 år

Norska kanalen P1 slutar sända morgonandakter. Kristen radioprofil: ”Det modiga hade varit att behålla och utveckla.”

Den 6 november försvinner den kristna morgonandakten ur programutbudet på den norska motsvarigheten till Sveriges radios P1, NRK P1. Därefter kan den bara höras i nischkanalen P1+ och på NRK Radio på nätet.
Samtidigt inför P1 programmet Kvällstankar, med företrädare från olika livsåskådningar.

Den 13 minuter långa morgonandakten, som inleds med en kort reflektion åtföljd av musik, började sändas i NRK:s P1 för 92 år sedan, skriver Vårt Land. Andakten sänds fyra dagar i veckan och kan på senare år även höras i Oslo-kanalen P1+ samt på NRK Radio på nätet. Flertalet av inslagets cirka 369 000 lyssnare finns dock i P1, som har fyra gånger så många lyssnare generellt som den tio år gamla satsningen P1+.

När NRK förklarar varför programmet slutar att sändas i P1 från och med den 6 november, får man det ändå att låta som något positivt.

– Bakgrunden är att vi vill diversifiera kanalerna. Vi vill inte ha samma innehåll på båda ställena. Sammantaget ger det oss ett bättre programutbud, säger NRK:s radiochef Bjørn Tore Grøtte till Vårt Land om att andakterna flyttar helt till P1+.

Samtidigt lanseras i P1 programmet Kvällstankar, där företrädare för olika religioner och livsåskådningar kommer att dela sina reflektioner.

”Hade varit modigt att behålla”

En som är kritisk till beskedet är prästen och författaren Geir Gundersen, som under ett halvt sekel var en återkommande röst i morgonandakterna. Han berömde tidigare NRK för att man vågade bereda plats åt kristen andakt mitt i nyhetsströmmen.

– Det modiga från NRK nu hade varit att göra både och – att behålla och utveckla morgonandakten i P1 och ha Kvällstankar med en bred livsåskådningsprofil. Nu framstår det här som ett samband, där det nya ersätter det gamla som något bättre, säger han till Vårt Land.

För två år sedan fick Morgonandakten ta emot Petter Dass-priset av tidningen Vårt Land.

”Det är få andra institutioner eller personer som lyckas förankra den kristna tron i allmänheten på samma sätt som NRK:s morgonandakt,” skrev tidningen i sin motivering.

Vid den tidpunkten hade upplägget på andakterna förändrats, och gått från att vara starkt kopplade till dagens bibeltexter, till att låta en bredare kategori av inbjudna tala fritt om ett ämne.

För ett år sedan slutade söndagsgudstjänsterna att sändas i NRK:s P1, och kan nu höras endast i kanalen P1+.

I Sverige sänds Andakten i P1 fem dagar i veckan, med början klockan 5:46 på morgonen. Merparten av de inbjudna har kristen förankring. Sedan fler år sänds dock både judiska och muslimska andakter i samband med olika högtider.

Fler artiklar för dig