Nyheter

Bröder planerade attentat mot kyrka i Sverige - rättegång inledd

Männens vänner: Släktingarna i Syrien förstår ingenting

Två syriska bröder misstänks för att ha planerat ett attentat mot en svensk kyrka. På måndagen inleddes rättegången i Hamburg.

Under den första rättegångsdagen lästes bland annat chattmeddelanden mellan bröderna upp.

”Allah kommer att straffa dem med hjälp av dina händer”, stod det i ett av dessa enligt tyska tv-kanalen RTL som fanns på plats i rättegångssalen.

Dagen har tidigare skrivit om de två syriska bröderna, 29 respektive 24 år gamla, som kom till Tyskland 2015 och som greps i våras misstänkta för att ha planerat en attack mot en svensk kyrka som hämnd för att Koranen hade bränts i Sverige.

Åklagarsidan har tidigare hävdat att bröderna har haft kontakt med en IS-anknuten organisation. Men när rättegången inleddes framkom det att det fortfarande är oklart i hur stor utsträckning de hade radikaliserats.

Enligt RTL fanns det bland åhörarna i rättssalen två vänner till bröderna. I en intervju med RTL förklarade vännerna att brödernas släktingar i Syrien var helt oförstående till anklagelserna. Enligt RTL hade vännerna också svårt att tro sina öron när åtalspunkterna lästes upp. Vännerna berättade för RTL att de hade träffat en av bröderna dagen innan han greps och att ingen hade anat att något var annorlunda.

---

Fakta: Detta har hänt

  • Två bröder från Syrien, bosatta i Tyskland, greps våren 2023 anklagade för att ha planerat ett terrordåd riktat mot en kyrka i Sverige.
  • De har suttit häktade sedan i april, respektive maj, och åtalas nu för flera terrorismrelaterade brott.

---

Fler artiklar för dig