Nyheter

Våldet mot kristna ökar i Afrika söder om Sahara

Sticker ut i statistiken i jämförelse med andra kontinenter - och kurvan pekar brant uppåt, enligt Open Doors

Afrika sticker i väg och är den kontinent där flest kristna i världen förföljs. Den slutsatsen drar den kristna människorättsorganisationen Open Doors.
– Till och med i länder där kristna är i majoritet ökar förföljelsen, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors, på ett seminarium i riksdagshuset om kristnas situation i Afrika.

Vi lever i en orolig tid där konflikterna och krigen runt om i världen tycks eskalera. En kontinent som ofta hamnar i medieskugga är Afrika. Även där är situationen bitvis kaotisk, inte minst när det gäller kristna som förföljs, dödas och kidnappas.

En av experterna på detta område är Illja Djadi, som arbetar för Open Doors International. Han bor i London och leder den forskningsenhet som studerar utvecklingen i Afrika, med särskilt fokus på området söder om Sahara.

Djadi målar upp bilden av en kontinent där jihadismen gror och breder ut sig i länder där fattigdomen är stor och där priserna på mat, gödningsämnen och energi ökar som en följd av Rysslands invasion av Ukraina.

– Just nu har 26 länder i Afrika söder om Sahara en hög nivå av förföljelse mot kristna, säger Illja Djadi vid en träff i riksdagen som inleds av riksdagsledamoten Yusuf Aydin, KD:s talesperson i frågor om kristna minoriteters rättigheter.

I dessa 26 länder har våldet ökat med fem procent under det senaste året, enligt Open Doors.

Ett av länderna är Demokratiska republiken Kongo, DR Kongo, där de kristna är i majoritet bland befolkningen och där ett presidentval stundar. På den senaste listan över de länder i världen där kristna förföljs allra mest, hamnar den forna belgiska kolonin på plats 37 av totalt 50 länder.

Rebellgrupper i Kongo

DR Kongo är alltså inte ett av de länder i världen där kristna förföljs allra mest. Men i ett samtal med Dagen efter seminariet höjer Illia Djadi ändå ett varningens finger för utvecklingen i landet, som ligger mitt i Afrikas hjärta och som är rikt på naturtillgångar:

– I östra Kongo kämpar rebellgrupper om kontrollen över området. En är den islamistiska extremistgruppen Allied Democratic Forces, ADF. De är öppna med sin koppling till IS och ger sig på kristna i deras hem och attackerar deras kyrkor.

Som exempel nämner han en incident nyligen med dödlig utgång då ADF attackerade kristna turister i grannlandet Uganda, vilket bland annat BBC rapporterar om.

Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors i Sverige, presenterar 2023 års "World watch list" på ett seminarium i riksdagen.

Han menar att utvecklingen i landet till stor del ligger i politikernas händer. Och på den punkten har Demokratiska republiken Kongo en blodig historia, där olika grupper kämpat om makten efter självständigheten 1960.

– Kongo är en rik nation sett till dess naturrikedomar. Men med detta följer också konflikter eftersom många vill komma åt dessa tillgångar och är beredda att ta till våld om det behövs, konstaterar han.

Det kommande presidentvalet, där pingstvännen, läkaren och fredspristagaren Denis Mukwege är en av kandidaterna, blir ett test på vilket ledarskap befolkningen i DR Kongo vill ha, resonerar Illia Djadi som hoppas på ett fritt och oberoende val.

Ovisst presidentval

Att en kristen kandiderar till president är dock inte unikt i DR Kongo. Även landets nuvarande president Felix Tshisekedi är kristen, påpekar Illia Djadi.

Vad det skulle betyda om den kristne Mukwege ges makten att inneha landets mäktigaste post, vill dock Illia Djadi inte spekulera om.

– Det beror på vilket typ av ledare han kommer att visa sig vara, säger han en aning diplomatiskt.

Stora förväntningar

Han betonar att folket i DR Kongo hoppas på, och till och med förväntar sig, en president som kan få bukt med korruptionen och de ekonomiska orättvisorna mellan invånarna i Afrikas till ytan näst största nation.

– Kongo behöver ett ledarskap som bygger på hederlighet och ärlighet. Ett ledarskap som skyddar sitt folk från våld, som förmår att ena landet och bringa fred. Ett ledarskap som skänker sin nation välsignelse, sammanfattar han sitt resonemang.

En afrikansk man på besök i riksdagshuset.

För att sätta fokus på kristnas situation just i länderna i Afrika söder om Sahara, satsar Open Doors International på en kampanj som kallas Arise Africa. Peter Paulsson visar en grafisk bild av hur förföljelsen ser ut på världens olika kontinenter.

– Och som ni ser sticker Afrika iväg nästan rakt uppåt och det är den kontinent där flest kristna förföljs för sin tro, säger han och inskärper allvaret i situationen.

Ett bibliskt mandat

Under sitt besök, som är Illia Djadis första i Sverige, ska han även hålla två seminarier för pastorer, präster och andra kristna ledare i Västerås och Örnsköldsvik. Budskapet som han kommer att framföra vid dessa tillfällen går inte att misstolka:

– Ni har ett bibliskt mandat att göra skillnad i Sverige. Men glöm inte bort Afrika. Vi hör ihop. Vi är ett. Om en del av kroppen har ont så lider hela kroppen, säger han och gör en koppling till Paulus beskrivning av Kristi kropp i Romarbrevet 12.

Han avslutar med att lyfta fram bönen som en kraft att alltid räkna med i svåra situationer:

– Be till Gud. Då kan det ske mirakel.

Fotnot: I det område som brukar beskrivas som Afrika söder om Sahara ingår 49 länder.

---

Fakta: Kristna i Afrika söder om Sahara

  • Allvarlig förföljelse i 26 länder.
  • Den kontinent där flest kristna förföljs.
  • Var femte kristen förföljs eller diskrimineras.
  • 5 362 kristna dödades under 2022.
  • Källa: Open Doors

---

Fler artiklar för dig