Nyheter

Ungerske ledarens vendetta mot metodistpastor

Förr var de vänner - nu är de bittra fiender och kyrkan riskerar nedläggning

Pastor Gábor Iványi vigde presidenten och hans fru och döpte deras barn. Nu har vänskapen förvandlats till fiendskap, och metodistkyrkan har blivit av med bidrag från staten. ”Gábor Iványis ´misstag´ var att hjälpa fattiga och utsatta, och att våga kritisera ledaren”, säger en ungernkännare.

Det är en infekterad och mångårig konflikt som nu kan nå sin sorgliga slutdestination: en nedläggning av metodistkyrkan Ungerska evangeliska alliansen (på ungerska Magyarorszagi Evangeliumi Testverkozosseg, förkortat MET) med 19 000 medlemmar och ett socialt arbete som prisats i internationella sammanhang.

”Om inte regeringen slutar att systematiskt stoppa bidrag till MET riskerar hundratals hemlösa att hamna på gatan, eller att dö därför att de inte får någon omvårdnad. Hundratals familjer kommer också att bli utan mat, och tusentals handikappade barn får ingen skolgång”, säger kyrkans ledare Gábor Iványi till tidningen Balkan Insight.

Förbjöds ha soppkök

Dagen mötte pastor Iványi i Budapest 2014. Redan då, för snart tio år sedan, skavde det mellan metodistpastorn och ungerske presidenten Viktor Orbán. Gábor Iványi berättade för Dagen att regeringen precis hade förbjudit metodistkyrkan att servera hemlösa och socialt utsatta soppa utomhus. Soppköket störde gatubilden, menade regeringen.

Metodistkyrkan hade efter en lagändring blivit av med sin status som kyrka, precis som flera andra kyrkor, och därmed blivit av med en rad statliga bidrag. Bara 14 kyrkor hade passerat nålsögat och fått stämpeln ”godkänt” av regeringen.

”Ända sedan 2010 har man försökt förstöra vårt arbete”, sa Gábor Iványi till Dagen.

Vad hade då hänt för att förstöra vänskapen mellan president Viktor Orbán och metodistpastorn? Under Ungerns frihetskamp förenades de båda i sitt arbete för demokrati och mänskliga rättigheter. Pastor Iványi var en ledarfigur bland antikommunistiska dissidenter på 1970-och 1980-talet. Han döpte två av Viktor Orbáns barn och vigde presidenten och hans katolska fru Aniko Levai i en av metodistkyrkorna i Budapest.

“Går emot Kristi bud”

Under senare tid har dock Gábor Iványi börjat kritisera den alltmer högernationalistiska agenda som Orbáns parti fört sedan maktövertagandet 2010. Och framför allt har han kritiserat hur fattiga och immigranter bemöts i Ungern. ”Det som han (Orbán) gör går emot Kristi bud”, sa han 2019 till New York Times. ”Det är det motsatta mot det Bibeln predikar om hur man bemöter fattiga, om rättvisa, om ansvarsfullhet.”

Iványis metodistkyrkan bedriver sedan många år ett stort socialt arbete på 63 platser runt om i landet. Här finns skolor, hem för äldre och härbärgen för hemlösa. Dagen besökte 2014 ett boende för hemlösa i Budapest och en skola för romska barn. Och det är just detta sociala arbete – och, förstås, Iványis kritik – som sticker i ögonen på president Viktor Orbán. Nu har situationen eskalerat och kyrkan är nära konkurs.

Menar att det är kyrkans fel

Regeringens skattemyndighet hävdar å sin sida att detta är kyrkans eget fel, då man underlåtit att inbetala sociala avgifter för de runt tusen anställda i de olika sociala verksamheterna. Skattemyndigheten säger att kyrkan måste betala in skatten och upphöra med sina ”illegala aktiviteter”.

Men metodistkyrkan pekar då på att lagändringen som gjorde att denna kyrka inte längre räknades som just kyrka gjort att man gått miste om bidrag som är tio gånger större än skulden till skattemyndigheten. De uteblivna bidragen skulle räcka både till skatteskulder och till lön till många av de anställda som just nu har fått jobba länge utan lön, hävdar Gábor Iványi.

Att metodistkyrkan drabbas på detta sätt handlar också om religionsfrihet, menar en talesperson för kyrkan, Eszter Gerendas. Hon säger att det ligger i MET:s själva identitet att stå upp för de fattiga, det är kyrkans dna och kommer så att förbli. ”Solidaritet med dem som är marginaliserade gör att många människor dras till kyrkan och förblir medlemmar”, säger hon.

Vill ”få hämnd”

Ungerns behandling av MET har kritiserats bland annat av Europadomstolen, som menar att landet här bryter mot artikel 9 i fördraget, gällande religionsfrihet. Samtidigt som landet kritiseras för bristande religionsfrihet vill Ungern gärna framställa sig som ett land som värnar kristen tro och som försvarar förföljda kristna.

Pastor Iványi beklagar att stödet till hans samfund från andra kyrkor i landet, bland annat lutherska och katolska, har uteblivit. ”De är rädda för att det som hänt oss ska kunna hända dem”, säger han till Balkan Insight.

I grund och botten handlar hela konflikten också om en privat vendetta från Viktor Orbán, menar den tyske ungernkännaren Daniel Freund. ”Detta är Viktor Orbáns privata strid. Och som vanligt använder han statliga medel för att föra den. För att få hämnd. Gábor Iványis ´misstag´ var att hjälpa fattiga och utsatta, och att kritisera ledaren. Det är chockerande”, säger han till Balkan Insight.

---

Fakta: Prisades av Europaparlamentet

  • Metodistkyrkans sociala arbete Oltalom Karitativ Egyesulet fick 2021 motta det prestigefyllda priset Citizen Prize från Europaparlamentet för sitt arbete bland hemlösa, fattiga och utsatta i Ungern.

---

Fler artiklar för dig