Nyheter

Pingstpastorn vädjar till svenskar om pengar till kristna i Gaza

”Det här handlar inte om vems sida man står på. Vi vill hjälpa, vi är skyldiga att hjälpa våra kristna syskon”

Pingstförsamlingen Bet:L i Skövde samarbetar sedan ett par år med Palestinska bibelsällskapet. Nu vädjar Simon Holst, huvudpastor i Bet:L, om pengar till nödhjälp för de kristna som fortfarande finns kvar i Gaza.
– De lever under en extrem press och stress, säger han till Dagen.

Palestinska bibelsällskapet (PBS) arbetar, enligt Simon Holst, med humanitär hjälp, evangeliskt arbete och ledarträning gentemot alla kristna i de palestinska områdena. Simon Holst förklarar vidare att organisationen har ett unikt förtroende i alla kyrkor och även bland såväl israeliska som palestinska myndigheter.

Sedan ett par år tillbaka understödjer Bet:L arbetet och i spåren av den senaste tidens upptrappade våld konstaterar Simon Holst att behoven är enorma. Tisdagens dödliga explosion vid det anglikanska sjukhuset al-Ahli Arab i Gaza City har skapat ännu mer rädsla.

– Det sågs som ett ”safe house” och nu är många av de kristna i Gaza som har samlats i två olika kyrkobyggnader inne i Gaza City rädda att något liknande ska hände dem.

Simon Holst har regelbunden kontakt med Nashat Filmon, ledare för det Palestinska bibelsällskapet. Han befinner sig inte i Gaza, men får fortlöpande rapporter inifrån området och enligt Simon Holst upplever den kvarvarande kristna gruppen, som består av ungefär 1 000 individer, att de är på den enda platsen som innebär någon slags trygghet.

– Nashat har berättat att 70 familjer har fått sina hem förstörda eller skadade, men att ingen har förlorat livet.

Kontaktnät möjliggör hjälp

Förra veckan skickade Bet:L drygt 85 000 kronor för att hjälpa terrorns offer i södra Israel. 75 000 kronor från kyrkan och drygt 10 000 kronor som samlades in. Nu har församlingen beslutat att skicka ytterligare 75 000 kronor, denna gång till nödhjälp för de kristna i Gaza. Pengarna kommer att gå via Palestinska bibelsällskapet – och i ett nyhetsbrev skriver Simon Holst att alla som vill gärna får bidra.

För tillfället är alla vägar in och ut från Gaza stängda. Men tack vare Nashat Filmons kontaktnät inne i Gaza säger Simon Holst att pengarna från Sverige ändå kan komma till användning.

– Just nu har han möjlighet att köpa förnödenheter genom lokala grossister och återförsäljare. Hittills har de kunnat köpa mat, madrasser, filtar, mediciner och de försöker få tag på bränsle att använda till matlagning och enklare medicinsk utrustning.

Simon Holst betonar att det i dagsläget finns offer på alla sidor i konflikten och att den humanitära hjälpen behöver komma fram.

– Det här handlar inte om vems sida man står på. Vi vill hjälpa, vi är skyldiga att hjälpa våra kristna syskon.

Tynande tillvara i Gaza

En stor andel av den kristna befolkningen har lämnat Gaza på senare år. I kommunikationen med Nashat Filmon har Simon Holst frågat hur det kommer sig att några ändå har valt att stanna kvar. Enligt Simon Holst har Nashat Filmon gett två huvudsakliga anledningar: Dels har de kristna ingen annanstans att ta vägen. Dels är risken stor att de aldrig återvänder om de lämnar – det skulle i sådana fall innebära slutet på den kristna närvaron i Gaza.

– Det är utan tvekan så att de kristna för en tynande tillvara i Gaza. Och vissa vill lämna området. Men på ledarnivå har man pratat om vikten av att stanna kvar för att kunna fortsätta vara ljus och salt på denna mörka plats, säger Simon Holst till Dagen.

---

Fakta: Palestinska bibelsällskapet

  • Palestinska bibelsällskapet (PBS) är en del av United Bible Societies (UBS) där även Svenska bibelsällskapet ingår. PBS grundades 1993 även om arbetet ursprungligen startade i det heliga landet 1816. PBS är en ekumenisk organisation som arbetar för att göra Guds ord tillgängligt för palestinierna i Jerusalem, på Västbanken och i Gazaremsan. PBS samarbetar med olika kyrkor och samfund, men är också aktiva inom andra sektorer och områden av det palestinska samhället. PBS arbetar dessutom med olika samhällsutvecklingsorganisationer och kristna hjälporganisationer.

---

Fler artiklar för dig