Nyheter

Svenska kyrkan kan rädda Följeslagarprogrammet

“Syftet är att värna följeslagarprogrammets överlevnad och vi kommer att kämpa för detta”

Efter att regeringen dragit ned på anslagen har Svenska kyrkan tagit ett ansvar för att rädda Följeslagarprogrammets verksamhet. Nu väntas kyrkomötet säga ja till ett förslag för att hitta en mer långsiktig lösning.

Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel har sett sina bättre stunder. Det är en verksamhet som främst finns på Västbanken för att skydda civila och övervaka att folkrätten efterlevs. Men just nu har alla följeslagare som skickats ut kallats hem i och med kriget som brutit ut mellan Israel och Hamas. Det är också av förklarliga skäl mycket oklart när verksamheten på marken kan återupptas.

Parallellt med det befinner sig följeslagarprogrammets svenska gren sedan tidigare i kris, vilket Dagen skrivit om. Det handlar om ett minskat statligt stöd på grund av den borgerliga regeringens nya biståndsprioriteringar, framför allt neddragningen av det så kallade informationsanslaget.

---

Fakta: Följeslagarprogrammet

  • Det ekumeniska följeslagarprogrammet är ett initiativ som togs av Kyrkornas världsråd, på uppmaning från kyrkor i Israel/Palestina.
  • Sverige är ett av flera länder som deltar i arbetet, som nationellt hanteras av Sveriges kristna råd (SKR).
  • Arbetet handlar om att skicka ner följeslagare som på plats bevakar att folkrätten upprätthålls och sedan reser runt och informerar om situationen i Sverige.
  • Mycket av arbetet handlar om att se till att civila palestinier inte trakasseras av israeler.
Följeslagarprogrammet ska rapportera kränkningar av mänskliga rättigheter, oavsett vem som svarar för dem.

---

Kyrkligt stöd

För att tillfälligt stötta arbetet har Act Svenska kyrkan gått in med anslag i två års tid, för att kompensera det minskade stödet från staten. Frågan om följeslagarprogrammets framtid kommer att diskuteras på kyrkomötet, baserat på en motion som kommit in från Miljöpartister i Svenska kyrkan, MPSK.

– Vår ambition är att hitta en långsiktig lösning, inte bara från ett år till ett annat, säger Lena Östholm Munkberg (MPSK) som varit med och skrivit motionen.

Målet är att verksamheten ska kunna fortsätta på en ungefärlig likvärdig nivå som i nuläget och förslaget som lagts fram är att låta kyrkostyrelsen hitta ett sätt att säkra programmets fortsatta arbete. Utskottet som hanterat motionen har sagt ja till förslaget, utan några större invändningar, vilket tyder på att även kyrkomötet kommer att klubba igenom motionen.

Hållbar lösning

– Vi kan inte säga exakt hur mycket pengar det här handlar om, bara att det handlar om att hitta en hållbar lösning, säger Lena Östholm Munkberg.

– Syftet är att värna följeslagarprogrammets överlevnad och vi kommer att kämpa för detta. Sedan måste arbetet naturligtvis anpassas efter förutsättningarna.

Lena Östholm Munkberg, Miljöpartister i Svenska krykan - De gröna (MPSK)

Lena Östholm Munkberg säger att det här i grunden handlar om att kyrkan ska stå upp för de svaga. Hon lyfter också att följeslagarprogrammet fyller en viktig funktion och bidrar med ett perspektiv man sällan får i traditionella medier, då en viktig del av arbetet handlar om att informera vad man varit med om under tiden i Israel/Palestina.

Är kritisk

Följeslagarprogrammet har samtidigt sina kritiker som menar att det finns en tydlig slagsida i arbetet till förmån för den palestinska sidan. Håkan Sunnliden från Frimodig kyrka får i sammanhanget representera kritikerkåren, då han var ensam om att markera sitt ogillande då motionen hanterades i kyrkomötets utskottsarbete. Han menar att motionen måste sättas in i sitt sammanhang.

”Under några år har ett antal motioner direkt eller indirekt kritiserat israelisk inrikespolitik. Tillsammans bildar dessa ett mönster som gör att Svenska kyrkan framstår som en part i konflikten Israel-Palestina”, skriver han.

Så även om det här kan ses som lovvärt menar han ändå att det snarare spär på bilden av Svenska kyrkan som en Israelkritisk aktör. Beslut fattas då kyrkomötet återses i slutet av november.


Fler artiklar för dig