Ett helare Sverige

Konfirmandernas resa till Stockholm ställs in – av säkerhetsskäl

”Konsekvenserna skulle bli för stora om något skulle inträffa”, säger kyrkoherden Charlotte Mackenrott

Den traditionsenliga konfirmationsresan till Stockholm ställs in av Arvika pastorat, som bedömer att ungdomarnas säkerhet inte kan garanteras i tider av högt terrorhot och gängvåld.

Under den årliga resan till Stockholm brukar konfirmationsgrupperna från Arvika pastorat besöka välkända kyrkor och andra landmärken – miljöer som kan vara intressanta för personer med onda avsikter, säger Charlotte Mackenrott, kyrkoherde i Arvika pastorat. Både situationen med högt terrorhot och gängvåld i storstäderna har föranlett pastoratet att ställa in årets Stockholmsresa, vilket P4 Värmland först rapporterade om.

– Är vår förmåga att ansvara för konfirmandernas säkerhet sämre i dag? När vi besvarar den frågan jakande behöver vi avstå från att åka till Stockholm, säger Charlotte Mackenrott till Dagen.

Charlotte Mackenrott, kyrkoherde i Arvika pastorat.

”Större grupp sticker ut”

Utöver de säkerhetsrisker som själva besöksmålen är förknippade med, kan också synliga grupper av ungdomar ses som en säkerhetsrisk i sig, menar kyrkoherden.

– En större grupp med ungdomar sticker ju ut på ett speciellt sätt i stadsmiljön. Det är ett stort ansvar att resa med barn och unga, och det ansvaret bedömer vi att vi inte kan ta i det här fallet.

De olika konfirmandgrupperna i Arvika pastorat kommer i stället att resa till andra orter, bland annat Oslo. Deras föräldrar har reagerat med förståelse, men bland konfirmanderna själva ”blev naturligtvis en och annan besviken”, säger Charlotte Mackenrott.

Vad säger du till någon som tycker att ni verkar vara försiktiga i överkant?

– Vi har gjort bedömningen att konsekvenserna skulle bli för stora om något skulle inträffa. Samtidigt vill vi försöka leva som vanligt, så vi genomför ju en resa som vi brukar. Vi förlägger den bara till andra orter, där vi inte bedömer att samma säkerhetsrisker finns.

---

Fakta: Terrorhotnivån

  • Säkerhetspolisen beslutade den 17 augusti att höja terrorhotnivån från en trea till en fyra på en femgradig skala. Det innebär att terrorhotet mot Sverige tidigare bedömdes vara förhöjt – och numera bedöms vara högt.
  • Orsaken till beslutet var enligt Säpo ”ett försämrat läge avseende attentatshot mot Sverige och bedömningen att hotet kommer att bestå under en längre tid”.

---

Fler artiklar för dig