Nyheter

Sida fingranskar alla som ger bistånd åt Palestina

Inga medel till aktörer som uppmuntrar till våld mot Israel, ”driver en antisemitisk agenda” och inte fördömer Hamas

Sveriges utvecklingsbistånd till Palestina har satts på paus, och snabbutreds nu. Syftet är att ”säkerställa att inga svenska medel går till aktörer eller verksamheter som inte förbehållslöst fördömer Hamas eller andra terroristorganisationer”, skriver regeringen i sitt uppdrag till Sida. Det humanitära stödet till bland annat Gaza fortsätter dock.

Kort efter Hamas attacker mot Israel beslutade regeringen, i samråd med Sverigedemokraterna, att pausa utvecklingsbiståndet till Palestina. Totalt handlar det om 57 miljoner kronor om ännu inte betalats ut till palestinska områden i år. Samtidigt förklarade man att Sida skulle göra en översyn av biståndet, med den 1 december 2023 som deadline.

I det uppdrag som Sida nu fått framgår det att myndigheten ska göra en omfattande granskning av alla som i dag tar del av av svenskt utvecklingsbistånd till Palestina.

Inga medel, står det i regeringens beslut, ska gå till aktörer eller verksamheter ”som inte förbehållslöst fördömer Hamas eller andra terroristorganisationer, [som] utför våld, hotar eller uppmuntrar till våld mot staten Israel eller dess befolkning, driver en antisemitisk agenda”, eller som har samröre med sådana aktörer.

”Den palestinska ledningen har hittills inte tagit avstånd från Hamas agerande” mot Israel, skriver regeringen vidare, och bedömer att det nu ”finns skäl att granska huruvida alla mottagare av svenskt bistånd förbehållslöst tar avstånd från terror och säkerställa att inte något element i verksamheten verkar uppviglande eller medgivande för våld, hot eller antisemitism.”

Kontrollen av biståndet ska stärkas

Det bistånd som omfattas av granskningen ges inom ramen för tre så kallade strategier som berör Palestina, och sträcker sig mellan åren 2020 och 2025. Den totala programbudgeten för Palestina inom strategierna är 880 miljoner kronor, enligt tidningen OmVärlden.

Sida ska dessutom stärka sina kontrollmekanismer, om det visar sig behövas. Vad gäller det humanitära biståndet ska Sida säkerställa ”att de humanitära principerna om humanitet, neutralitet, oberoende och opartiskhet uppfylls”.

Bortsett från Sverige har även Österrike, Tyskland och Danmark förklarat att man kommer att pausa och granska utvecklingsbiståndet till Palestina.

Samtidigt har Europakommissionen tredubblat sitt humanitära stöd till Gaza, från 25 miljoner euro till 75 miljoner euro. Övrigt bistånd till Palestina kommer dock inte stoppas, som först sades, utan genomgå en granskning.

Företrädare för Diakonia och Act Svenska kyrkan varnade nyligen för att frysa biståndet.


Fler artiklar för dig