Nyheter

Erik Johansson blir församlingspräst i Armenien

“I somras väcktes tanken att jag skulle kunna rekrytera mig själv.”

EFS missionssekreterare Erik Johansson kommer under ett år arbeta i Armenien i en EFS-församling för perser.

Vad ska du göra i Armenien?

– Jag ska i princip vara församlingspräst i en persisk församling i huvudstaden Jerevan.

Den aktuella persiska församlingen har kopplingar till EFS i Hammarbykyrkan i Stockholm, som har en stor persisk församling. Annahita Parsan har jobbat i många år i Hammarbykyrkan för persisktalande och under pandemin gick hon delvis över till bibelstudier på zoom. Och då plötsligt uppstod möjligheten från människor i andra länder att ta del av det. Och utifrån det har det vuxit fram en gemenskap av perser i Armenien. Församlingen har sedan sagt att de vill tillhöra Hammarbykyrkan och EFS.

Verksamheten är inte helt okänd för Erik Johansson som har varit på plats i Jerevan redan tidigare. Försök har gjorts det senaste året att rekrytera en svensk prästfamilj till just den här tjänsten , men det har inte lyckats,

– Så i somras väcktes tanken att jag skulle kunna rekrytera mig själv, säger Erik Johansson.

Kan du persiska?

– Nej, det ska jag försöka lära mig lite grand av under kommande månaderna.

Finns det många perser i Jerevan?

– Det finns persisktalande i flera av länderna i området, men den här församlingen är liten, ett 40-tal medlemmar. Men det kommer hela tiden till nya människor

Erik Johansson tillträder tjänsten vid årsskiftet och tanken är att han ska stanna i ett år, därefter tänker att han åka tillbaka till Sverige och sin ordinarie tjänst. Sedan är förhoppningen att tjänsten i Jerevan ska tillsättas mer långsiktigt.

Annars är ju Armenien ett kristet land, och gör anspråk på att som första land i världen år 301 ha antagit kristendomen som statsreligion. Armeniska apostoliska kyrkan är den äldsta nationella kyrkan i världen. Så Erik konstaterar att EFS egentligen inte behöver åka till Armenien för att missionera.

– Målgruppen för den här verksamheten är inte armenier, säger han.

Vad tycker apostoliska kyrkan om alla uppkomlingar som dyker upp där nu?

– Den är nog ganska luttrad, efter Sovjetunionens fall har det kommit fram en rad nya evangelikala kyrkor i landet. Men annars har det funnits en evangelisk kyrka i landet sedan 1850-talet.

Hur funkar det med ekumeniken?

– Mitt intryck är att den apostoliska kyrkan inte är särskilt begeistrad av ekumeniska kontakter. Men EFS är som luthersk gemenskap rent teologiskt närmare den apostoliska kyrkan än vad de tidigare evangelikala kyrkorna är.

Det är oroligt mellan Armenien och grannlandet Azerbajdzjan och då framför allt i enklaven Nagorno-Karabach, är det någonting du tänkt på?

– Det är ett oroligt hörn av världen. Kriget i Ukraina har gjort att många ryssar har flytt till Armenien, vilket bland annat har pressat upp bostadspriserna i Jerevan. Och nu har 120 000 flytt från Nagorno Karabach, så det har ju ytterligare spätt på det. Men det förekommer inga krigshandlingar på Armeniens mark nu.

Min avslutningsfråga gällde egentligen vad du kommer att sakna med jobbet som Missionssekreterare, men nu kommer du tillbaka snart.

– Ja, men jag kommer nog ändå under detta året sakna alla resor och alla kontakter med fantastiska människor, det kommer jag göra även under det här året. Men jag hoppas få träffa nya fantastiska människor i Armenien, säger Erik Johansson.


Fler artiklar för dig